Tussen twee werelden – Franco Faggiani

Titel: Tussen twee werelden
Auteur: Franco Faggiano
Uitgeverij: Signatuur
ISBN: 9 7890 5672 616 4

“Tussen twee werelden “ is de debuutroman van Franco Faggiano. Het boek is deels autobiografisch. Franco Faggiano werkte als journalist en dat hij in zijn vrije tijd lange wandelingen door de bergen maakte en betrokken is bij het milieu is goed te merken in het verhaal.

Op een kruispunt in zijn leven wordt Leonardo (Leo) Guerrieri door zijn dochter Nina betrokken bij het leven van Martino Rochard, een wees. Nina heeft door vrijwilligsterswerk in een klooster annex weeshuis Martino (8 jaar) ontmoet. In dit klooster wonen een aantal kinderen met problemen en Nina wil graag helpen door Martino een beter leven te geven in een gezin. Leo is vijftig jaar en al een tijdje weduwnaar als Martino uiteindelijk bij hen in Milaan komt wonen.

Einzelgängers

Leo en Martino hebben hetzelfde soort karakter en zijn het liefst alleen en praten weinig. Dit zorgt af en toe voor wat strubbelingen op school, omdat Martino “anders” is. Als Martino al een tijdje op de middelbare school zit, moet Leo bij de rectrix komen en krijgt te horen, dat Martino het syndroom van Asperger heeft. Eenmaal thuisgekomen bespreekt hij dit met Nina, maar die reageert niet erg verbaasd. Door haar werk kent ze diverse specialisten en ze legt contacten met hen, zodat Leo uitleg krijgt hoe hij het beste met Martino om kan gaan.

In gesprekken met de specialisten hoort hij, dat veranderingen niet goed voor Martino zijn. Maar ondertussen verhuist Nina wel naar Boston voor haar werk. Leo wil al jarenlang weg uit het drukke Milaan en droomt van de rust in de bergen. Hij besluit om uit Milaan te vertrekken en met Martino in Piëmont te gaan wonen. Precies het rustige bergdorp wat hij altijd al in gedachten had. Hier komt de bejaarde boer Augusto in het leven van Martino. Ze worden vrienden.

Twijfel

Voor Leo was de omgang met Martino niet altijd even makkelijk, doordat ze beiden erg op zichzelf zijn. Ook de autoriteiten werkten niet erg mee, onder meer lang onduidelijk blijft of Martino definitief bij Leo kon blijven wonen. Regelmatig raken papieren zoek. Om dat op te lossen kunnen ze keer op keer terug naar Milaan om inlichtingen te verstrekken. De twijfel over hechting en eenzaamheid loopt als een rode draad door het verhaal, maar overheerst niet.

“Tussen twee werelden” is een realistische roman over verandering, aanvaarding, vaderschap en jeugd. Door het contact en de rust in de natuur komen vader en zoon nader tot elkaar.

Vriendschap

Ik werd vooral geraakt door de beschrijving van de vriendschap van de bejaarde Augusto en Martino. Voor Augusto was Martino niet “anders”, maar gewoon een zwijgzame jongen die graag met zijn handen werkt en interesse in dieren heeft. Zowel Martino, als Leo vinden hun draai in de bergen, mede doordat ze door de gemeenschap aanvaard zijn. Je leest hoe mensen tot rust komen door de natuur en merkt zelf ook dat dit je goed doet. In het verhaal komt mooi tot uitdrukking, dat het leven in de stad jachtig is en voor onrust kan zorgen als je er gevoelig voor bent. In de bergen heb je niet veel nodig en neem je afscheid van overbodige spullen.

Ja, ik zou er zelf ook wel willen wonen!

Waardering: 7,5/10


Lees: “Tussen twee werelden”zelf!

Koop bij bol.com

Over Joke Z

Ik lees graag thrillers, romans, informatief, historische romans, ya, non-fictie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.