Snobisme voor beginners – Oscar van den Boogaard

Titel: Snobisme voor beginners
Auteur: Oscar van den Boogaard
Uitgeverij: Thomas Rap
ISBN: 978 90 900 57 60 5

“Never judge a book by its cover”, zeggen de Engelsen wel eens. Dit gezegde zou suggereren dat de kaft, en dus ook de titel, van een boek er eigenlijk niet toe doen. Maar of dat zo is, is nog maar de vraag. Zou Oorlog en Vrede onder de categorie “Klassiekers” worden geschaard als het “De familie- en liefdesperikelen van een stel Russen” zou hebben geheten? Ik waag het te betwijfelen. Zouden wij “Snobisme voor beginners” hebben gelezen als het anders had geheten? Nee, waarschijnlijk niet, want het was juist de titel die me triggerde. “Snobisme voor beginners”… de titel alleen heeft al een haast mysterieuze lading.

Vol nieuwsgierigheid pakte ik het boekje ter hand. Boekje klinkt misschien een beetje “vodderig”, maar slaat hier vooral op de afmetingen. Ongeveer 15 bij 15 centimeter meet het slechts.

Het begint nogal verwarrend, met een opsommingen met woorden die niet gezegd mogen worden, en het juiste equivalent daarvan. Hierbij handelt het niet om obscene taal, maar om algemeen beschaafd Nederlands versus de taal van het gepeupel: “geen wagen maar een auto, niet op bed liggen maar in bed” etcetera. Het begint echt als een “les”.

Maar de stijl verandert snel, wanneer van den Boogaard vanaf het tweede hoofdstuk steeds een anekdote beschrijft. Hierbij valt op dat hij zich regelmatig in een spagaat brengt: gaat hij in de ene tekst nog (beschaafd) tekeer tegen het materialisme en de leegheid hiervan, in het volgende beschrijft hij hoe lyrisch hij is geworden door de aankoop van een nieuw pianostoeltje. Het is grappig om te zien hoe dit een terugkerend thema is: de ene keer doet hij alsof hij verheven is boven de rest van de wereld, maar het volgende moment wordt hij door precies dezelfde behoeften en begeerten gedreven als de rest van de wereld.

De hoofdstukken zijn kort, anderhalve pagina op zijn langst. Dat, tezamen met de afmetingen maken het boek ideaal voor die kleine verloren momenten: wachten op de bus? Even een hoofdstukje. In de trein, een paar hoofdstukjes. Naar de wc? Een hoofdstukje.

Een nadeel: zelfs na lezing van “Snobisme voor beginners” ben je nog lang niet voldoende gekwalificeerd om bij de elite en “ons soort mensen” te horen. Maar misschien is dat ook maar goed.

 


“Snobisme voor beginners” zelf lezen?

– Helaas, niet meer leverbaar –

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.