Septemberlichten – Carlos Ruiz Zafon

Titel: Septemberlichten
Auteur: Carlos  Ruiz Zafon
Uitgeverij: Signatuur
ISBN: 978 90 5672 436 8

“Septemberlichten” begint met een voorwoord van Carlos Ruiz Zafon zelf. Hierin verklaart hij dat het boek reeds in 1995 is verschenen. Een juridische twist verhinderde echter om dit jeugdboek eerder te vertalen. “Septemberlichten” is een jeugdboek waarvan Zafon hoopt dat het lezers van alle leeftijden aanspreekt (blz. 5). 

Het verhaal gaat over de familie Sauvelle die naar de Normandische kust verhuist na het overlijden van de vader van het gezin. Simone, de weduwe, kan er een betrekking krijgen bij de charismatische speelgoedmaker Lazarus Jann. Het geluk lijkt het gezin eindelijk weer toe te lachen. Totdat de huishoudelijke hulp Hannah dood wordt gevonden. Verstijfd van schrik, zo lijkt het…
Zafon’s “Septemberlichten” heeft duidelijke verwijzingen naar Jung. Jung introduceerde het begrip schaduw in de psychologie. De schaduw is volgens Jung een onderdeel van het onbewuste. En wel het machtigste en gevaarlijkste deel, omdat het meer van de oorspronkelijke dierlijke natuur van de mens bevat. Wil een mens een aangepast lid van de gemeenschap worden, dan zal hij de manifestaties van de schaduw moeten leren bedwingen.

Dit thema komt terug in “Septemberlichten”.  De schaduwloze Lazarus vecht al jaren tegen het kwaad van zijn schaduw. De schaduw die hij duur verkocht voor vrijheid en geluk, met de belofte zijn hart nooit aan een ander te schenken. Maar Lazarus verliest zijn hart toch, aan zijn wonderschone vrouw Alexandra.

Ook hieruit blijkt weer dat Zafon zich door klassieke thema’s laat inspireren. Een vergelijking met Goethe’s “Faust” dient zich aan. Al verkocht Faust zijn ziel. Ook de verkoop van de schaduw blijkt al in eerdere literaire werken besproken te zijn, zo leert me een zoektocht op Google. Adelbert von Chamisso schreef in 1814  “Peter Schlemihls wundersame Geschichte” over een mens die zijn ziel verkoopt.

Dit geeft wel aan dat het boek meer bevat dan een simpel verhaal voor jeugdige lezers. Zafon is hiermee in zijn opzet geslaagd om lezers van alle leeftijden te boeien. In elk geval deze sprookjesminnende vijfendertigjarige. Zafons kleurrijke en gedetailleerde beschrijvingen nemen je mee in een duistere, sprookjesachtige wereld die verraderlijk dichtbij komt wanneer donkerdere schaduwen van oorlog en crisis de wereld overspoelen.

Waardering: 8/10


Lees “Septemberlichten” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.