De Schaduw van de Wind – Carlos Ruiz Zafon

Titel: De schaduw van de wind
Auteur: Carlos Ruiz Zafon
Uitgeverij: Signatuur
ISBN: 9789056723101

Wat rest er nog? Is het de herinnering, de associatie of is alles vergeten? We schrijven in Zafons De schaduw van de wind begin zomer 1945 in het naoorlogse Barcelona waar de Burgeroorlog diepe sporen heeft achtergelaten. We maken kennis met Daniel Sempere, zoon van een arme boekverkoper. Wanneer hij op tienjarige leeftijd wakker schrikt en zich tot zijn grootste vrees het gezicht van zijn overleden moeder niet meer voor de geest kan halen, neemt zijn vader hem mee naar het Kerkhof der Vergeten Boeken, waar hij zelf een boek mag uitzoeken.


Daniels leven zal er voorgoed door veranderen. Na lang te hebben gestruind door de mysterieuze boekenzaak, de geur van wel meer dan duizenden oude, vergeelde boeken te hebben gesnoven: boeken, waarvan niemand nog het bestaan meer weet, kiest hij het boek met dezelfde titel als het door mij gelezen boek De Schaduw van de wind van de schrijver Julián Carax van een van de planken.

Vanaf dat moment weet hij zeker dat dit boek hem voorbestemd is. Gegrepen door dit boek en nieuwsgierig naar het leven van de schrijver en naar meer leesvoer van zijn hand begint zijn zoektocht naar een verleden, dat eigenlijk niet herinnert wil worden. Zijn drang om de waarheid boven tafel te halen, de werkelijkheid onder ogen te zien zoals die er is, verwikkelt hem in een grote strijd met verscheidene belanghebbenden. Want niet iedereen keurt zijn nieuwsgierigheid goed.

Oude (familie)vetes laaien op, politieke belangen voeren de boventoon.

Allengs komt Daniel erachter hoe het leven van schrijver Julián Carax eruit moet hebben gezien. Het loopt over van zwaarmoedigheid: een verloren liefde betekende verdriet en wanhoop,afgunst van anderen zijn grote angst om om het leven te worden gebracht. Vele roddels doen de ronde over wat er van hem is geworden: de schrijver die het labyrintische Barcelona ontvluchtte voor onverhoede gevaren die hem bedreigden.

Verdween hij spoorloos of kwam hij toch om bij een vermeende vechtpartij op een begraafplaats in Parijs? Werd hij, zoals volgens geruchten, neergestoken door een rivaal die nu uit zou zijn op verbranding van alle Carax’ boeken om de auteur voorgoed te doen vergeten?

Wat Daniel wel weet is dat van het kostbare boek dat hij in zijn bezit heeft, nog maar één exemplaar over is: het zijne.

Hoe meer Daniel het raadsel ontrafelt, misschien hopend om zich dan ook weer het gezicht van zijn moeder te kunnen herinneren, des te meer zijn leven gaat lijken op die van Julián Carax.

Alle personen die hij ontmoet in zijn verdere leven lijken deel uit te maken van een complot . De liefde die hij zal gaan voelen voor een meisje is al even onbeschrijfelijk mooi als onmogelijk als de liefde welke Carax voelde voor zijn Penélope. Toeval of lotsbeschikking?

Vragen komen op. Daniel is in ieder geval vastbesloten het boek te beschermen, want het is zijn enige bewijs van het bestaan van de schrijver. Dat zelfs zijn vader hem hier uiteindelijk vanaf wil brengen wil al veel zeggen.. En als je het mij vraagt, dan zeg ik in één woord ‘a-dem-be-ne-mend’. Carlos Ruiz Zafon bracht me met zijn boek in vervoering, zo wonderlijk, ik zou al bijna net als Daniel alles op alles zetten om te voorkomen dat niemand het in gedachte heeft.

 


“De Schaduw van de wind” zelf lezen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.