Samen – Julie Cohen

Titel: Samen
Auteur: Julie Cohen
Uitgever: De Fontein
ISBN: 978 90 261 4076 1

Een boek in omgekeerde volgorde schrijven, het heeft iets speciaals. Toch komt Cohen hier mee weg. Het maakt dat je ongelofelijk benieuwd bent naar het geheim dat Robbie en Emily delen.

Hij wilde Emily vastgrijpen en zo stevig mogelijk vasthouden. Hij wilde dit moment vasthouden, dit nu, voor de mist weer zou opzetten, voor eeuwig. Hij wilde het gewicht van hun gedeelde verleden voelen, van alles wat ze samen hadden gedaan en gevoeld en alles waarover ze de waarheid hadden gezegd en waar ze over hadden gelogen.” (p.45)

Romantisch

Het liefdesverhaal van Robbie en Emily wordt van achteren naar voor verteld. Het begint met de dag dat Robbie via een brief afscheid neemt van Emily en vertrekt. Op dat moment zijn ze 80 jaar. Dit is de eerste keer tijdens het lezen van “Samen” dat je hart breekt. Hier is, in de woorden die Cohen gebruikt, het verdriet voelbaar.

“Hij legde de brief op haar nachtkastje, naast het glas water dat daar altijd stond. Het zou het eerste zijn wat ze zag als ze wakker werd. Hij legde de wilde roos erop. Toen boog hij zich voorover en kuste haar zachtjes op haar wang. Hij snoof zijn longen vol met haar geur. ‘Jou zou ik nooit vergeten’, fluisterde hij tegen haar.” (p.15)

Geheimen

In het eerste deel van het boek wordt de huidige situatie verteld. Hierin leer je Emily en Robbie kennen, samen met hun twee zonen en hun gezin. In dit deel wordt al duidelijk dat er een gedeeld geheim is tussen beide. Er wordt constant naar verwezen maar je komt pas in het laatste deel te weten wat hun geheim nu precies is. Daarom wil je steeds verder lezen om het geheim te ontrafelen.

De volgende vier delen springen telkens een aantal jaren terug in de tijd. In het laatste deel kom je dus het grote geheim tussen Robbie en Emily te weten. En dat breekt je hart. Het boek wordt door de tegen-chronologische opbouw soms wel wat verwarrend. Want je hebt over hun toekomst al gelezen leert en hun verleden beetje bij beetje kennen. In het boek duikt in het eerste deel ook Christopher op. Je merkt tijdens het lezen dat hij iets te maken heeft met het geheim, maar ook dit kom je pas later te weten.

Ware liefde

Het verhaal in “Samen” is een zeer intrigerend verhaal. Hierdoor wordt je vanaf het begin meegesleept in de prachtig beschreven emoties. Je voelt de liefde tussen Emilie en Robbie zo van de bladzijden afspatten en je kan niet geloven dat het tussen hen ooit anders is geweest.

Samen” leest zeer vlot weg en Cohen heeft zo wat dezelfde schrijfstijl als Nicholas Sparks. Het is een mooi omschreven liefdesverhaal en je zou gewoon willen dat je in het boek kon stappen om de personages te helpen de juiste beslissingen te nemen.

Een minpuntje is wel dat er de nodige aandacht wordt geschonken aan zeilen. Dat brengt een aantal bijhorende termen mee. Als je niet zo thuis bent in de nautische wereld lezen sommige stukjes iets minder vlot. omdat je je er niets bij kan voorstellen.  Een ander punt is dat het begin van het vijfde deel eerst weinig te maken lijkt te hebben met de rest het verhaal. Maar toch komen alle stukken uiteindelijk mooi samen. Het boek doet je nadenken over wat ware liefde is, en hoe hard je hier soms voor moet vechten. Daarom krijgt dit boek van mij een mooie score.

Waardering: 8/10


Lees “Samen” zelf!

Koop bij bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.