‘s Nachts komen de vossen – Cees Nooteboom

Titel: ‘s Nachts komen de vossen
Auteur: Cees Nooteboom
Uitgeverij:
De Bezige Bij
ISBN:
978 90 234 38700

Cees Noteboom, de beroemde Nederlandse auteur, die ook internationale bekendheid geniet, heeft al vele romans en verhalenbundels geschreven. Nu had ook ik de eer een van zijn nieuwste werken te lezen. Of eigenlijk: werkjes. ” ‘s Nachts komen de vossen” is een boekje vol van verhalen, een verhalenbundel dus, waarin Cees, zo zeggen ze ten minste, verhalen uit zijn eigen verleden opschreef.

Deze verhalen spelen zich meestal in het zuiden af: Griekenland, Spanje, Frankrijk, allemaal landen die de schrijver zelf heeft bezocht, waar hij zelfs meer tijd doorbrengt dan in Nederland zelf. Het enige, wat hem echt met Nederland verbindt, waar hij thuis is, is de taal.

Inderdaad, de taal die Noteboom gebruikt is opmerkelijk, dat kan zelfs ik als niet-Nederlander zien. Zo iets heb ik, in de vijf jaar die ik in Nederland woon, nog nooit eerder gelezen in die vijf jaar. Er zitten uitspraken tussen die zomaar tot een beroemd citaat zouden kunnen worden, een beetje vergelijkbaar met het “Yes, we can” van Obama. Je gaat ze in ieder geval onthouden.

De verhalen op zich hebben ook elk hun eigen betekenis. Het gaat altijd om personen. Vaak om mensen die half in hun verleden leven en getekend zijn door een of ander drama, dat zich in hun verleden heeft afgespeeld. Zo is er Heinz, die altijd gelukkig schijnt te zijn, maar met zijn blijdschap een diep zittende melancholie probeert te overschaduwen. Het verhaal van Heinz is ook het langste verhaal van het boek. Alle andere verhalen zijn redelijk kort, maar daardoor niet minder krachtig.

Als lezer ben je niet alleen gefascineerd door de taal, maar ook soms geschokt door de uitspaken en meningen die de personages doen. Bijvoorbeeld de liefde. De liefde is eigenlijk heel egocentrisch. Het gaat niet om te persoon van wie men houdt, het gaat om jezelf. Er zit waarheid in, iets wat we vaak zo niet willen waarnemen.

Na het lezen van dit boek krijg je zin in meer Noteboom.


” ‘s Nachts komen de vossen” zelf lezen?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.