‘s Nachts is het stil in Teheran – Shida Bazyar

Titel: ‘s Nachts is het stil in Teheran
Auteur: Shida Bazyar
Uitgever: Nw. A’dam
ISBN: 978 90 468 2201 2

Behsad is een jonge Iraanse man, die zich rond 1979 heeft aangesloten bij een politieke beweging. Daar ontmoet hij Nahid. En tot hun vreugde breekt de revolutie uit. Alleen, de geestelijken nemen de macht over. Nadat de repressie langzaam toeneemt worden ze bezocht door een vriend. Deze vriend moet zich melden bij de gevangenis. Hij waarschuwt Behsad dat deze het land moet verlaten, want wanneer hij gemarteld wordt, zal hij zijn vriend niet kunnen beschermen.

Behsad en Nahid vertrekken via Istanbul naar Duitsland. Daar groeien hun kinderen op, met het ene been in Duitsland en het andere in Iran.

Twee verhalen in één

Schrijfster Shida Bazyar verteld in “‘s Nachts is het stil in Teheran” eigenlijk twee verhalen: het verhaal van de politieke dissident en het verhaal van de kinderen die in een ander land opgroeien en zich proberen te handhaven. Vooral dat tweede stuk maakte bij mij de grootste indruk. Het echtpaar heeft drie kinderen en per kind springen we 10 jaar verder in de tijd.

Het is moeilijk te lezen hoe de ouders nog altijd betrokken zijn gebleven bij Iran, hoewel ze steeds meer ineen lijken te zijn gekrompen. De kinderen groeien echter op in het moderne Duitsland, waar ze prima integreren maar toch, op de een of andere manier, zich buitenstaander voelen/weten. En wat te denken van de zoon, die halfslachtig meedoet met studentenstakingen en zich ondertussen afvraagt waar al die Duitse jongeren, die nooit iet shebben meegemaakt, zich eigenlijk zo druk om maken.

“‘s Nachts is het stil in Teheran” slaagt er bijzonder goed in te vertellen over de ellende van de dissidenten en de spagaat van vluchtelingenkinderen, zonder daarbij te vervallen tot klaagzang. Bazyar, zelf in 1988 geboren in Berlijn, dus waarschijnlijk het prototype van het vluchtelingenkind, ontwijkt de slachtofferrol met verve. In plaats daarvan biedt ze ons een menselijk verhaal. Een tijdloos verhaal, een actueel verhaal. Vervang het woord Iran door Syria, Teheran door Damascus en ineens is het geen terugblik meer, maar een actuele analyse.

Waardering: 8/10


Lees “‘s Nachts is het stil in Teheran” zelf!

Over Jeroen L

Eén van de oprichters van LekkerLezen.net. In het dagelijks leven actief als bedrijfskundige/docent, 's avonds het liefst met de neus in een goed boek!

Eén reactie

  1. Ooh dit leek me al een heel mooi boek, maar door deze recensie weet ik zeker dat ik hem ga kopen. Bedankt voor het schrijven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.