Publiek geheim – Nora Roberts

Titel: Publiek Geheim
Auteur: Nora Roberts
Uitgever: Boekerij
ISBN: 978 90 225 6993 1

“Never judge a book by its cover”. Als er ooit één boek uitgekomen is dat aantoont dat die “volkswijsheid” een waarheid als een koe is, dan is het wel “Publiek geheim” van Nora Roberts.

Want echt elke hint richting de inhoud van het verhaal die je op het omslag kunt vinden doet dit boek totaal geen recht.

Waar te beginnen….de titel? Tja, leuke titel, maar hij dekt de lading niet. Misschien het omslag? Veel roze, een vrouw die naar de branding loopt. Doet je denken dat de zee een essentiële rol in het verhaal speelt. Nope.

Misschien die zinsnede onder de titel: “Het zeer publieke leven van Emma McAvoy wordt op z’n kop gezet als haar verleden weer wordt opgerakeld”. Slaat nergens op, want het publieke leven van Emma is continu een chaos, en dat verleden dat komt überhaupt nooit tot rust.

Of de eerste zin van de achterflaptekst: “Emma McAvoy staat al sinds haar geboorte in het middelpunt van de belangstelling…”. Ook deze zin slaat totaal niet op de inhoud van het boek. Want de eerste drie jaren van haar leven wordt ze door haar alcolistische en drugsverslaafde moeder zwaar verwaarloosd.

Maar dan komt haar vader, een rijzende ster aan het Rock-firnament, ten tonele. Hij redt haar van haar moeder en neemt haar op. En als zijn vader en zijn nieuwe vrouw een zoontje krijgen, is het geluk compleet.

Maar het kleine broertje wordt op zijn derde vermoord. Wat er precies gebeurd is blijft decennia lang een raadsel en Emma moet ermee zien om te gaan. Net zoals haar rockende vader, en haar stiefmoeder.

Dit boek gaat niet over een bepaald moment waarop er van alles gebeurd. En die man met wie ze trouwt speelt weliswaar een belangrijke rol in het verhaal, maar is verre van de centrale rol die je verwacht op basis van weer een ander stuk van de achterflaptekst.

Dit boek gaat niet over plotselinge ontwikkelingen, over plotwendingen of intriges. Dit boek gaat over een jonge vrouw die een valse start heeft gemaakt maar is gered en opgroeit als dochter van een rocklegende. Een jonge vrouw die getekend is door een gebeurtenis op haar derde, die continu worstelt om haar verleden een plekje te geven. Een worsteling die plaatsvindt in een verre van normale context. Hoe kun je gelukkig worden, liefde vinden, zolang je jezelf nog verwijten maakt over iets dat op je derde is gebeurd? Hoe hou je jezelf staande bij een onvoorstelbaar verlies? Emma, haar ouders en de overige bandleden, allemaal hebben ze zo hun manieren om de dingen een plekje te geven. Sommige manieren iets beter dan andere.

“Publiek geheim” bleek voor mij van een verrassende kwaliteit. Roberts heeft inmiddels al ruim 200 titels op haar naam staan. Bij zulke aantallen moet de kwaliteit toch haast wel achteruit gaan, zou je verwachten. Daarvan blijkt “Publiek geheim” geen last te hebben. Roberts toont diepgang, levert een divers aantal personages (met een wisselende mate van psychologisch profiel) en zet niet zozeer een verhaallijn neer, als wel de schets van een leven.

Ik ben, kortom, aangenaam verrast.

Waardering: 8,5/10


Lees “Publiek Geheim” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.