Overspel, wat bezielt ze – diverse auteurs

Titel: Overspel, wat bezielt ze?
Auteur: diversen
Uitgeverij: Scelta
ISBN: 978 94 91884 01 6

Overspel” is een bundel verhalen aangevuld met interviews en achtergrondinformatie en tips.

Aan het eind van de bundel wordt me pas duidelijk dat de bundel is samengesteld uit verhalen die ingestuurd zijn voor een verhalenwedstrijd. De verschillende auteurs hebben hun fantasie gebruikt, of wellicht uit eigen ervaringen geput om een beeld te schetsen van overspel. De verhalen variëren van invalshoek. Soms is het verhaal verteld door de ‘overspelige’. Andere worden verteld vanuit de bedrogenen of juist de minnares. Opvallend is dat de meeste verhalen gaan over man-vrouw stellen. Een enkele keer blijkt de man een minnaar te hebben waar de vrouw dus niet van weet.  Geen enkel verhaal gaat over een homoseksueel stel. En ook nergens zijn er afspraken dat seks buiten de deur kan.

Dat laatste vind ik best opvallend, aangezien de bundel een nauwe relatie heeft met de website Second Love. Schijnbaar gaat het ook daar vooral over geheime tweede partners.

In de inleiding wordt gezegd dat ze geen mening geven over of overspel goed of fout is. In de verhalen blijkt vooral de gekwetstheid van de partner wanneer duidelijk wordt dat er een ander in het spel is (geweest). Uit de interviews merk je dat mensen zich te opzichte van de partner schuldig voelen, maar vooral toch ook genieten van de spanning en niet willen stoppen met de heimelijke ontmoetingen.

Overspel” is vrij makkelijk te lezen. En is soms best vermakelijk.

Erotisch wordt het eigenlijk bijna niet, echt spannend ook niet. Veel verhalen vertellen min of meer het zelfde. Een paar springen er echt uit, zoals “Een bekentenis”, dat een interessante wending geeft. Ook “Dit verhaal vertel ik vanuit een boom” valt op. Ook hierin is een minder gangbare invalshoek gekozen. Deze is echter weer zo bizar, dat het het verhaal geen goed doet.
De inleiding en het nawoord overlappen grotendeels.

Het thema leent zich voor meer. Als je de getallen hoort, krijgt een groot deel van de mensen ooit in zijn leven te maken met overspel: je gaat vreemd, je wordt bedrogen, of je bent de minnaar. En soms heb je meerdere rollen. De tussenstukjes met tips of achtergrondinformatie hadden meer verdieping kunnen hebben. Nu zijn het vaak dooddoeners (onthoud je alibi’s, ga je baas niet ineens bij zijn voornaam noemen als je dat nooit deed). De interviews geven door de vaste vraagstelling vaak een onbevredigend gevoel (bij jou als lezer bedoel ik dan). Ik wil meer weten. Alle kanten belicht zien. Het mag net iets spannender, meer peper. De samenstellers hebben geen mening willen geven of het goed of slecht is, willen niet de indruk wekken dat ze voor of tegen overspel zijn. En juist daardoor voelt het boekje een beetje als polderen,. Op zich opvallend, want juist in de politiek lopen de gemoederen hoog op bij de bevolking wanneer een politicus een affaire erop na houdt. Clinton kan er over meepraten.

Waardering: 6,5 /10


Lees “Overspel, wat bezielt ze” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *