Nobel was hij – Frank de Zanger

Titel: Nobel was hij
Auteur: Frank de Zanger
Uitgeverij: Tournesol
ISBN: 9789080359727

10 Jaar geleden schreef Frank de Zanger een boek. Een boek dat nog steeds pijnlijk actueel is.

De Nederlandse professor Joost Veldman heeft jarenlang onderzoek gedaan naar zonne-energie. Zijn onderzoek is baanbrekend, en heeft hem zelfs een Nobelprijs opgeleverd. Op het moment dat hij deze in ontvangst neemt, geeft hij een speech, waarmee hij de hele wereld een klap in het gezicht verkoopt. Volgens Veldman is iedereen hypocriet, want kunnen we zonne-energie op grote schaal toepassen, maar wordt dit door bepaalde mensen tegengewerkt.

Hij heeft er genoeg van, en koopt een huis in Zuid-Frankrijk, waar hij zich als playboy in het leven stort.

In Engeland is ondertussen een andere wetenschapper bezig met onderzoek naar zonnecellen, maar helaas brandt zijn laboratorium ineens volledig uit.

Een Engelse journaliste reist naar Zuid-Frankrijk, op zoek naar een interview waarmee ze Veldman eens goed te grazen kan nemen. Het loopt anders en via wat omwegen gaan de Engelse wetenschapper en Veldman werken aan de doorbraak.

Een doorbraak waarmee de olie-industrie niet blij is….

Hoewel het boek door veel recensenten niet als topper wordt neergezet, ben ik het niet eens met de mensen die “Nobel was hij” niet de moeite waard vinden. Inderdaad is geen topper á la Stephen King, maar 10 jaar nadat het uitkomt is wel enorm opvallend hoe vaak Frank de Zanger de vinger op de zere plek weet te leggen.

Niet alleen geeft hij een goede sneer naar de politici die “er niet aan willen”, of wijst hij een beschuldigende vinger naar de oliemaatschappijen (hetgeen typisch is, nu Shell besloten heeft minder met alternatieve energievormen te doen). Zelfs de kredietcrisis die in 2008 uitbrak en waar we nu allemaal de gevolgen van voelen komt in het boek aan de orde. Veldman geeft namelijk ook de beleggers en banken die handelen in gebakken lucht de volle laag. Hoewel De Zanger zich daarbij waarschijnlijk vooral baseerde op de crisis van 1997 maakt deze passage uit het boek pijnlijk duidelijk dat de auteur wel gelijk heeft. 10 jaar later is de situatie namelijk precies zoals hij het in 1999 beschreef.

“Nobel was hij” is daarmee vooral een boek dat je aan het denken zou moeten zetten. Een aanklacht tegen iedereen die wel klaagt, maar de daad niet bij het woord voert. Een boek dat op de verplichte boekenlijst zou moeten komen van iedere politicus en beleidsmaker.


“Nobel was hij” zelf lezen?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.