Negen volmaakte vreemden – Liane Moriarty

Titel: Negen volmaakte vreemden
Auteur: Liane Moriarty
Uitgeverij: A.W. Bruna
ISBN: 9 789 4005 1061 6

Wat Alice vergat was mijn eerste kennismaking met Liane Moriarty. Die kennismakingt smaakte naar meer. Met “Negen volmaakte vreemden” heeft ze mijn hooggespannen verwachtingen waargemaakt. Een vlot lezend, humoristisch en verrassend verhaal vol onverwachte ontwikkelingen, die zorgen voor meerdere wendingen. Daardoor houdt het boek je op het puntje van de stoel.

Halverwege komt “Negen volmaakte vreemden” in een stroomversnelling en ga je afvragen wat voor ontwikkelingen er nog meer gaan komen. Kortom de boog is lang gespannen en vol verwachting. Tot het eind toe wordt je geprikkeld, doordat er steeds weer iets gebeurd.

Aparte wellness retraite

Als Frances naar Tranquillum House gaat voor een wellness retraite, weet ze al dat dit een bijzondere ervaring zou kunnen gaan worden. “Het is er nogal….. apart had een vriendin tegen Frances gezegd. Hun benadering is nogal onconventioneel. Het verandert je leven ” (p. 17).
Ze arriveert over een zeer slecht aangelegde weg bij Tranquillum House. Meteen zakt haar de moed in de schoenen. “Eindelijk kwam ze tot stilstand voor iets wat eruit zag als een hermetisch afgesloten hek met intercom. Het leek wel of ze bij een hermetisch afgesloten gevangenis was aanbeland. Dit voelde eerlijk gezegd niet echt hélend” (p. 33).

Maar als ze eenmaal binnen is, wordt ze op slag betoverd door de prachtige inrichting. “Overal waar ze keek zag ze de prachtige details: honingkleurige parketvloeren, antieke kroonluchters, rijkelijk bewerkte plafondlijsten en glas-in-loodramen” (p. 60).

Twijfel slaat toe

Dat de de directrice Masha er een nogal onorthodoxe werkwijze op na houdt, wordt al snel duidelijk. Elke dag moeten ze verplicht bloed laten afnemen en heerlijk smakende smoothies drinken. Overal hangen bewakingscamera’s en algauw voelen de gasten zich lichtelijk bedreigd. “Ze hebben ons opgesloten. Dus het lijkt erop dat ze dit gepland hebben” (p. 333)”.
“Ik heb het gevoel dat Masha tot alles in staat is. Ik ben als de dood voor haar (p.141)”.

Waar dit allemaal op uit gaat draaien kom je gaandeweg achter. Het verhaal neemt je mee in het leven van negen verschillende mensen, elk met hun eigen reden om aan een tiendaagse wellness retraite te beginnen.Terwijl de gasten elkaar in het boek beter leren waarderen, leert de lezer wat over de dingen en issues waar ze mee worstelen. Tot aan het eind blijft het verhaal spannend, door de gebeurtenissen die zeker op het laatst elkaar vlot opvolgen.

Thematiek

Er zijn meerdere thema’s in “Negen volmaakte vreemden” verwerkt. Om er een paar te noemen: rouwverwerking, huwelijksbanden, afvallen en onzekerheid. De kracht van   zit hem in de personages en hoe deze zich onderling gaan ontwikkelen. Maar ook de psychologische diepgang van de personages speelt een belangrijke rol. “Negen volmaakte vreemden” doet je nadenken nadenken over relaties, het leven, en de dood.

Waardering: 8/10


Lees “Negen volmaakte vreemden zelf”!

Koop bij bol.com

Over Joke Z

Ik lees graag thrillers, romans, informatief, historische romans, ya, non-fictie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.