Mijn broer heet Jessica – John Boyne

Titel: Mijn broer heet Jessica
Auteur: John Boyne
Uitgever: Boekerij
ISBN: 978 90 225 8754 6

John Boyne is het type schrijver wiens boeken indruk maken. “De jongen in de gestreepte pyama” en “de jongen op de berg” lieten de Tweede Wereldoorlog zien door de ogen van een kind, maar Boyne schreef meer dan dat. In “Mijn Broer heet Jessica” beschrijft Boyne de worsteling van een jongen die zich transgender voelt, inclusief de spanningen die dit in het gezin teweegbrengt.

Populairste jongen blijkt transgender

Jason is de populairste jongen op school. Hij is aanvoerder van het voetbalteam en iedereen vindt hem tof. Dat is ook fijn voor broer Sam. Het enige dat de pestkoppen op afstand houdt, is zijn grote broer. Moeder is minister in het Britse kabinet, met de ambitie premier te worden, vader is haar assistent. Thuis staat alles in teken van de politiek. Wanneer Jason na heel veel twijfel besluit zijn ouders en broer te vertellen dat hij transgender is en zich dus altijd al een meisje heeft gevoeld, is dat een grote schok voor het gezin.

Omdat het ook politieke gevolgen kan hebben, willen de ouders het stil houden. Sam is in de war. Heeft hij nog een grote broer? Hij wil helemaal geen grote zus! Al snel wordt er amper over de kwestie gesproken, terwijl de spanningen oplopen.

Toegankelijk boek over beladen onderwerp

Het is bijzonder hoe John Boyne er elke keer weer in slaagt om een beladen onderwerp op toegankelijke wijze leesbaar te maken. Elk (belangrijke) personage reageert volstrekt logisch op de gebeurtenissen en we krijgen voldoende inzicht in de verschillende drijfveren om sympathie te voelen voor alle betrokkenen.

Hoewel het Jason is die zich altijd al een meisje voelde, is het Sam die de hoofdpersoon is. Het is dan ook vanuit zijn gezichtspunt dat we alles zien gebeuren. Zijn verwarring is overduidelijk, maar we zien via zijn ogen ook genoeg om te kunnen begrijpen waar Jason doorheen gaat. Zelfs het idee van de ouders om het er maar niet over te hebben in de hoop dat het voorbijgaat komt niet onredelijk over.

Toch is “Mijn broer heet Jessica” niet het meesterwerk wat ik van John Boyne had verwacht. Dat zit hem voor een deel in het slothoofdstuk, waarin alle losse eindjes wel heel makkelijk aan elkaar worden geknoopt. Vooral de ontknoping met “De Grote Pestkop” vind ik iets te gemakkelijk.

Een ander minpuntje is dat Boyne in dit boek lijkt te proberen aan te sluiten bij het young adult (YA) genre. In YA boeken is het niet ongebruikelijk dat de hoofdpersoon lijstjes maakt, iets wat Boyne zijn hoofdpersoon ook laat doen. Zo maakt Sam een lijstje van “10 Dingen die de kranten schrijven over ons gezin die niet kloppen” of van de meisjes op wie hij verliefd was. In YA boeken ben ik eigenlijk al niet zo een fan van dit soort lijstjes, maar bij Boyne komt het wat gekunsteld over.

Ondanks die aandachtspunten bespreekt Boyne het onderwerp van transgenderisme op respectvolle en begripvolle wijze. Hiermee schrijft Boyne niet alleen een boeiend boek waar je even bij stil kunt staan, hij levert ook een belangrijke bijdrage aan de acceptatie van transgenders.

Waardering: 7,5/10

Lees “Mijn broer heet Jessica” zelf!


Koop bij bol.com

Over Jeroen L

Eén van de oprichters van LekkerLezen.net. In het dagelijks leven actief als bedrijfskundige/docent, 's avonds het liefst met de neus in een goed boek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.