Mevrouw C. – José Fernanda

Titel: Mevrouw C.
Auteur: José Fernanda
Uitgeverij: De Kring
ISBN: 9 78 94 629 7096 0

“Mevrouw C.” is een verhaal in een verhaal, deels autobiografisch en gaat over twee zussen Sophie en Constance, die elkaars tegenpolen zijn. Het verhaal wordt vanuit Sophie verteld.
Ze zijn al heel jong beide ouders verloren en liefdeloos, met strenge regels opgevoed door een oom en tante. “We mochten niemand mee naar huis nemen, feestdagen en verjaardagen bestonden niet. Van op schoot zitten en knuffelen was geen sprake.” (p.11)

Als de artistieke carrière van Sophie op een dood spoor belandt, komt de vraag van Constance om haar te helpen eigenlijk als geroepen. Constance woont in Brussel in een kasteel. Hoewel ze al het nodige personeel heeft rondlopen, heeft ze een vacature die Sophie wel zou kunnen invullen.  Ze is nierpatiënt en heeft behoefte aan een verzorgende hulp.

“Het is geen aanlokkelijk vooruitzicht om voor mijn lastige, gecompliceerde zus te gaan zorgen. En ergens hoop ik toch dat het een gelegenheid zou kunnen zijn om nader tot elkaar te komen. We zijn weliswaar samen opgegroeid, maar ik ben nooit tot haar doorgedrongen. De toegang tot haar ziel is altijd hermetisch gesloten geweest.” (p.20)

Ze gaat bij Constance in Brussel wonen en doet haar uiterste best, om voor haar te zorgen en nader tot elkaar te komen. Tevens probeert ze haar zus inzichten te geven in haar houding en reacties naar andere mensen. Ze doet dit via zelfgeschreven verhalen en tekeningen, die ze aan haar ziekbed voorleest. In cursief gedrukte teksten lees je het verhaal van de zussen, waarin Julia de hoofdrol speelt.

Dat dit niet makkelijk is, merkt ze meteen al aan het personeel, dat hun beklag bij haar doet over haar zus. Als ze dit probeert te bespreken krijgt ze te horen: “Ik heb geen problemen, jij zegt dat het personeel problemen heeft, nou dan gaan zij maar met de dokter praten.” (p.113 )

De constante stroom van verwijten maakt dat Sophie uiteindelijk terug naar Amsterdam gaat. De relatie met haar zus is niet te redden. Dat de opvoeding in iemands jeugd bepalend is, voor de rest van het leven komt duidelijk naar voren in “Mevrouw C.” Je leert de karakters van Sophie en Constance goed kennen. Het feit, dat ze tegenpolen zijn komt goed uit de verf. Zo ongenaakbaar als Constance is, zo goed doet Sophie haar best om de vrede te bewaren en mensen te overtuigen, dat Constance nog zo slecht niet is. Constance wil overal de controle over hebben en alles bepalen: “Wat me elke keer weer choqueert is de harde hand waarmee Constance haar huishouding bestiert. Ze kleineert, commandeert en schoffeert wanneer er de geringste, of geen aanleiding toe is. Ik wil dit aan de kaak stellen. “(p. 30)

Constance heeft ogenschijnlijk alles onder controle, maar schijn bedriegt! Eigenlijk is ze heel eenzaam en leeft alleen voor haar religie en muziek.

Waardering: 7/10


Lees: “Mevrouw C. “zelf!

Koop bij bol.com

Over Joke Z

Ik lees graag thrillers, romans, informatief, historische romans, ya, non-fictie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.