De Johansons – Carla de Jong

Titel: De Johansons
Auteur: Carla de Jong
Uitgever: Boekerij
ISBN: 978 90 225 5592 7

Anne groeit op in een klein huisje in een klein dorp, als dochter van een arbeidersgezin. Anne wil meer en zit veel met de neus in de boeken. Als haar ouders haar min of meer dwingen naar de disco te gaan, ontmoet ze de Johansons: twee broers (Frederik en Werther) en een zus (Daphne). Er is meteen een klik en langzaam wordt Anne steeds meer onderdeel van het gezin.

Met Werther spreekt ze over literatuur, met Daphne over meidendingen. Alleen Frederik heeft er wat moeite mee een buitenstaander in het gezin op te nemen. Toch vormen ze met zijn vieren al snel een redelijk goede band.

30 jaar later is er van de innige band weinig meer te merken. Ieder lid van het kwartet heeft moeite met de anderen, al zouden ze het liever anders zien….

“De Johansons” is een psychologische roman van een schrijfster van wie we eerder wat lazen. Serpent https://lekkerlezen.net/boeken-fictie/thriller/serpent-carla-de-jong/ kreeg bij ons een redelijke voldoende beoordeling, maar liet punten liggen op de voorspelbaarheid. “De ingreep” https://lekkerlezen.net/boeken-fictie/thriller/de-ingreep-carla-de-jong/ scoorde nog slechter, omdat we de psychologische uitdieping misten. Sindsdien heeft Carla de Jong zich duidelijk ontwikkeld. Want “De Johansons” heeft die psychologische diepgang juist wél.

Het samenspel van de hoofdpersonen is mooi uitgewerkt en komt extra sterk naar voren doordat het verleden en heden parallel aan elkaar verteld worden. Daardoor blijft er voor ons als lezer nog wat te raden over. Je blijft je afvragen wat er precies gebeurd is, maar tegelijkertijd is alles wat je leest volstrekt logisch. Daaruit blijkt dat De Jong goed “in haar personages” zit.

Elk personage is consistent en op zijn of haar eigen manier sympathiek. Zelfs de meest ontoegankelijke van het stel blijkt, als je eenmaal wat inzicht in zijn karakter hebt, volstrekt natuurlijk te handelen. Je zou er haast een wijze les in zoeken. Iets in de trant van dat je mensen niet te snel moet beoordelen maar hen juist moet proberen te leren kennen.

Als die les er al in zit, dan is het niet bewust. Of misschien wel, maar het is in ieder geval geen boodschap die De Jong op welk punt dan ook hardop uitspreekt.

Misschien zoek ik er zelf teveel achter, dat kan. En dat is prima. Als je geen zin hebt in diepere betekenissen is dat geen probleem, want “De Johansons” leest heel lekker. Het is geen boek van extremen, geen hoge toppen of diepe dalen. Integendeel, “De Johansons” is van een erg stabiele kwaliteit. Je wordt niet van de ene emotie naar de andere geslingerd, maar je wordt wel heel gestaag meegelokt naar meer. Het is raar: op de een of andere manier is dit boek géén pageturner, en tóch wilde ik steeds toch één bladzijde meer.

Kortom: “De Johansons” is een subtiel spannende psychologische roman.

Waardering: 8-/10


Lees “De Johansons” zelf!

Over Jeroen L

Eén van de oprichters van LekkerLezen.net. In het dagelijks leven actief als bedrijfskundige/docent, 's avonds het liefst met de neus in een goed boek!

3 reacties

  1. Klinkt als een goed boek, het lezen waard!

  2. Klinkt idd goed. Hou wel van psychologische boeken. Zal eens kijken of hij tussen kobo staat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *