Ik ben nummer vier – Pittacus Lore

Titel: Ik ben nummer vier (I am number four)
Auteur: Pittacus Lore
Uitgeverij: A.W. Bruna
ISBN: 978 90 229 9936 3

Ze kregen Nummer Eén in Maleisië te pakken. Nummer Twee in Engeland. En Nummer Drie in Kenia.
Ze werden alle drie gedood. Ik ben Nummer Vier.
Ik ben de volgende.

Alleen die intro al. Vol van spanning, mysterie en dreiging. Een intro die je uitnodigt om zo snel mogelijk diep in de bladzijden te duiken. “I am Number four” (in het Engels aangeprezen, wat vast te maken heeft met de verfilming die binnenkort uitkomt) gaat over een jongen en zijn Voogd. Het grootste deel van het boek heet de jongen John Smith, zijn voogd Henri. Beide zijn afkomstig van de planeet Loriën, en behoorden tot het kleine groepje dat kon ontsnappen toen de Mogadoren hun planeet verwoestten. Er zijn negen jongens, “Garden”, elk met een eigen voogd. Ze leven verspreid over de wereld, achtervolgd door de vijand. Ze kunnen, door een bezwering, alleen in een bepaalde volgorde gedood worden. Bij elk slachtoffer krijgen de overgeblevenen een litteken. Als John het derde litteken op zijn enkel krijgt weet hij genoeg: nu komen ze op hem af.

Samen met Henri vertrekt hij naar Paradise, Ohio. Een klein plaatsje, waar hij als scholier op de lokale school binnenkomt. Wat volgt zijn de dingen die je verwacht. Mooi meisje ziet hem wel zitten, haar ex is de grote stoere jongen die het niet kan verkroppen dat ze hem gedumpt heeft etc. En natuurlijk vindt de vijand hem. Het klinkt allemaal redelijk als een standaardrecept. En inderdaad, de ingrediënten zijn niet bijster bijzonder. Maar zoals een goed gerecht vooral gaat om de manier waarop de ingrediënten bereid worden, draait een goed boek om de vraag hoe de schrijver de zaken verwoord. En “Pittacus Lore” doet dit bijzonder goed. Je blijft lezen. De hoofdstukken zijn relatief kort, maar vol met actie. Door deze opzet blijf je lezen, maar kun je -als je weg moet- het boek bijna elk moment wegleggen om het later weer op te pakken. De auteur heeft ook humor, want de “auteurnaam” Pittacus Lore, komt in het boek ook voorbij. Dus opletten of je het grapje ziet.

 

Uitgever Bruna citeert vol trots MTV News: “Ik ben nummer vier” wordt de ‘nieuwe twilight‘”

Ik ben het hier niet mee eens. Want Twilight is vooral populair bij pubermeisjes. “Ik ben Nummer Vier” heeft meer potentieel. Het ligt dichter bij de serie over Percy Jackson. Het bevat alle onderdelen van Twilight: een “speciale” jongen, een mooi meisje, verliefdheid, twijfel, school, maar spreekt door de actie ook jongens aan (en dat ook nog eens in een grotere leeftijdsrange dan Twilight).

Het boek heeft alles wat nodig is om er een spannende film van te maken, dus ik ben enorm benieuwd naar de verfilming.

Waardering: 8/10


Lees “Ik ben nummer vier” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.