Het Winterpaleis – John Boyne

Titel: Het Winterpaleis
Auteur: John Boyne
Uitgeverij: Arena Amsterdam
ISBN: 978 90 8990 078 4

John Boyne, auteur bekend van de verfilmde roman “De jongen in de gestreepte pyjama” komt met een verrassend nieuw boek op de proppen: “Het Winterpaleis”. De titel zegt het al, we gaan terug in de tijd naar Rusland, naar het Winterpaleis.

Een tijd waarin het tsaarregime zijn laatste dagen telt. Net als in de vorige dikke pil van de hand van deze schrijver spat ook hier een adembenemend verhaal van de vele pagina’s.

Georgy, inmiddels tachtig, ontvlucht in 1918 een jaar na de revolutie Rusland. Ook zijn vrouw Zoya verliet destijds op jonge leeftijd St. Petersburg. Na een lang huwelijk, het stel verhuisde van Rusland naar Parijs naar Londen, blijkt dat de achtenzeventigjarig oude Zoya ongeneeslijk ziek is. Zoya heeft nog één wens: nog eenmaal terugkeren naar haar wortelt. Na vergane jaren reist het stokoude liefdespaar terug naar de stad van verloren liefdes, familieleden en hechte herinneringen. St. Petersburg, de stad, waar hun romance ooit begon maar ook pijn, woede en verdriet intens is gevoeld.

Boyne schrijft vloeiend. Hij springt voortdurend van jaar na jaar. We krijgen een goed beeld van de mooie maar moeizame relatie tussen Zoya en Georgy. Hun verleden heeft een stempel op hun huwelijk gedrukt. Het leven in ballingschap gaat niet altijd over rozen. Tegelijkertijd voelen we ook hoe hun achtergrond hen bindt. Het naderende afscheid dat Georgy van zijn vrouw moet gaan nemen geeft het boek een diepe melancholie mee. Het gemis, het gebrek, de ontbering, hij kan er moeilijk met Zoya over praten. Zij wil niet meer. Het leven is voor haar te zwaar, “het is genoeg geweest”. Boyne geeft een realistische indruk van de historische gebeurtenissen waarvan Rusland van het begin van de twintigste eeuw in het teken stonden. Beslist een aanrader voor wie het hart kan ophalen bij meeslepende historische romans.


Lees “Het Winterpaleis” zelf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.