Het meisje dat aan de oever verscheen – Geert Kimpen

Titel: Het meisje dat aan de oever verscheen
Auteur: Geert Kimpen
Uitgeverij: London Books
ISBN: 9 7894 9288 349 0

Geert Kimpen boekte in 2006 grote successen met zijn opzienbarende debuut “De Kabbalist”. Dit boek is in vijftien talen verschenen en trok veel aandacht vanwege de liefdesscénes.

Lange tijd is het stil geweest rond Geert Kimpen, maar nu is er dan “Het meisje dat aan de oever verscheen”. De Kabbalist was zijn opzienbarende debuutroman  en is in meer dan 15 landen verschenen. Liefde en geloof zijn thema’s die hij graag verwerkt in zijn verhalen.

Door zijn echtscheiding is Geert Kimpen lange tijd op drift geraakt. Oude zekerheden werden vervangen door vragen. De kern van Geert Kimpen’s nieuwe roman “Het meisje dat aan de oever verscheen” is de vraag wat het zou betekenen als zielsverwantschap echt bestaat en zelfs onontkoombaar is…?

Hij ging naar India, in de hoop daar antwoorden te vinden. Zou hijzelf nog onvoorwaardelijk in de eeuwige liefde kunnen geloven, nu zijn hart gebroken was?  Hij ontdekte tempels waar duizenden jaren geleden tempelpriesteressen pelgrims leerden de ultieme liefde en verlichting te ervaren, via de eenwording met hun zielsverwant. Hij had nog maar een missie: dit zelf te ervaren en delen met zijn lezers. “Het meisje dat aan de oever verscheen” is een verhaal in een verhaal en is opgedeeld in vier delen. Het vertelt het verhaal van Kama en Shakti.

Hoe zou jij…

Hoe zou jij je voelen, als je in een gemeenschap woont, waar je niet in thuis hoort? Waar van je verwacht wordt, dat je in je vaders voetsporen treedt. Voor mij zou dit voelen als een paar knellende oftewel te kleine schoenen. Kama, de hoofdpersoon overkomt dit. Hij is anders, dan de andere jongens in het dorp, die leven voor de zee. De zee, die door iedereen in het vissersdorp aanbeden wordt, behalve door Kama: “Haar witte schuim, als de kanten zoom van een bruidsjurk die ze telkens verleidelijk optilde en dan plagerig weer liet zakken, maakte de mannen gek.”(p.10)

Verjaardag

Op zijn veertiende verjaardag verandert het leven van Kama drastisch. Op deze dag moet hij voor het eerst mee vissen. Dit wordt voor hem geen feestelijke, maar een afschuwelijke dag. Hij is namelijk zeeziek en spuugt over de vangst heen. Zijn vader verwacht eerst dat dit wel over gaat als hij elke dag meegaat, maar dit gebeurt niet. De vrolijke Kama verandert langzaam in een teruggetrokken stille en vooral eenzame jongen.

Invloed gemeenschap

Algauw wordt hij gemeden door de dorpelingen. “Het hele dorp sprak over de kotsende jongen” (p.22) De dorpelingen vinden dat zijn vader hem te zacht aanpakt. Dit resulteert in een heftige aframmeling door zijn vader. Zijn moeder is het hier absoluut niet mee eens: “Je laat je gezin nog liever de hongerdood sterven, dan dat je vrienden slecht over je zouden denken. Vind je dat belangrijker dan een goede vader zijn voor je zoon?” (p.55)

Om thuis rust te krijgen neemt zijn moeder Kama mee naar de vismarkt. Hier verkoopt zij elke dag de pas gevangen vis. Kama schaamt zich, omdat vis verkopen vrouwenwerk is en zit uit het zicht onder de tafel verhalen te spelen met de vis die hij fileert. Zijn moeder hoort hem welwillend aan en geniet van zijn verhalen. Zij ziet potentie in de verhalen van Kama en weet hem om te praten om een voorstelling te geven. Alleen wordt deze voorstelling geen succes in het vissersdorp.

Lot

Zijn moeder spreekt wijze woorden naar Kama uit: “We kunnen ons niet tegen ons lot verzetten. Maar of jij nu wel of niet mee uit vissen gaat, maakt voor niemand iets uit. Er zal niemand honger hoeven lijden omdat jij geen visser bent.” (p.53)
Kama besluit om uit het dorp te vertrekken en zijn eigen pad te zoeken. Zijn zoektocht om zichzelf terug te vinden begint.

Poppenspeler

Eenmaal onderweg langs de rivier, doodt hij de tijd met het verzinnen van verhalen en begint hij uit mangohout poppen te snijden. Onderweg hoort hij over de Tempel van het Oosten. Hij besluit deze tempel tot zijn reisdoel te maken. In dit tweede deel denkt Kama veel na over zijn leven en krijgt zijn verhaal met poppen verder vorm.  Nu maakt de lezer kennis met een aantal belangrijke Hindoegoden. Kama leert wat er in het leven te koop is: “Maar het ligt in de natuur der dingen dat je op een bepaald moment de verantwoordelijkheid neemt over je eigen leven en uitzoekt wat je gelukkig maakt. “(p.147)

Kama komt terecht in een grote stad, waar hij een kamer bij een oude man vindt. In dit derde gedeelte ontwikkelt hij zich naar volwassenheid en vindt hij een vrouw. Maar of dit de ware liefde is? In het vierde deel heeft Kama zijn plek gevonden en weet wie hij is en waar hij voor staat. Hij is nu in staat om de liefde toe te laten in zijn leven.

Boodschap

“Het meisje dat aan de oever verscheen” is een bijzonder boek van Geert Kimpen met meerdere lagen. Elke laag heeft een eigen boodschap! Kimpen laat de lezer hierover nadenken.
“Mensen denken dat ze in het gareel moeten blijven lopen van hun voorouders, dat de wereld gebaat is bij stilstand. Ze houden van veiligheid en willen dat de dingen gaan zoals ze al jaren gaan. Vooruitgang komt door enkelingen zoals jij. Een held die zijn eigen pad durfde te volgen, ook al was iedereen daarop tegen. “(p. 54)
Filosofisch

Een aantal mooie zinnen wil ik graag met jullie delen:
“De meeste mannen hebben geen zin om te praten om zichzelf te onthullen, maar praten alleen om een bepaald doel te bereiken. Mannen delen niet wat er in hen leeft omdat ze geleerd is, dat ze alles zelf moeten oplossen. (p.59)
“Zelfs zijn moeder, die altijd oplossingen tevoorschijn toverde in onmogelijke situaties, leek nu een schildpad die op haar rug was gedraaid en haar weke vlees tentoonstelde aan het naderende, meedogenloze roofdier van de onmacht. “(p.62)

Ik heb zichtbaar zitten te genieten van “Het meisje aan de oever verscheen”. Regelmatig vroeg mijn man waarom ik nu weer moest glimlachen. Waarop ik hem vervolgens, een prachtig stukje voorlas. “Het meisje dat aan de oever verscheen” stemt tot nadenken, reikt je inzichten aan en beroert je ziel. Het bevat veel wijsheden met levensechte personages, die je betoveren en je in een denkbeeldige sprookjesachtige wereld brengen. Je wordt meegesleept door het verhaal, dat gedrenkt is in mystiek, liefde, erotiek, wijsheden en inzichten.

Erotiek

“De Kabbalist” baarde, ik zei het al, opzien vanwege de heftige liefdesscénes. Als je hoopt dat Kimpen in “Het meisje dat aan de oever verscheen” soortgelijke taferelen opvoert, zit je goed. Geen platte sexscénes, maar erotisch getinte liefdesscènes in mooi gevormde zinnen. Je kunt volop je hart ophalen: “Ze voelden zich als een copulerend geheel dat altijd in elkaar geweest was, alsof ze zo geschapen waren en door een wrede speling van het lot ooit gescheiden waren geraakt en nu weer in elkaar klonken, zoals een koperen klinknagel verzonk in een klinkgat.
Kama’s ogen gleden hunkerend over haar volmaakte, naakte lichaam, aangelicht door de vlammen. Haar borsten waren net zo rond en wellustig als die van de droomvrouwen die hij gebeeldhouwd had gezien in de tempels. (p.346)
Tijdens het laatste gedeelte van Kama’s reis vindt hij eindelijk de Tempel van het Oosten en ziet met eigen ogen afbeeldingen van wellustige Hindostaanse goden op tempels.

Levenslessen

Een oplettende lezer kan vele levenslessen uit het verhaal halen. Het gaat ons allemaal aan. In deze moderne tijd waarin we verdwalen, omwegen maken, en vaak leven vanuit het idee van tekort en dat bij de ander gaan halen. Liefde is maar al te vaak een ruilhandel: “Wat zou de wereld er anders uitzien wanneer mannen hun angst voor het vrouwelijke zouden overwinnen en naast hen gingen staan.” (p.352) In de ware liefde bestaat alleen volledige acceptatie, zonder eisen en verwachtingen.

Eigenlijk gaat “Het meisje dat aan de oever verscheen” verder dan het verhaal van Kama en Shakti. Je leest in het boek een diep inzicht in het menselijk lijden. Ook laat het zien hoe je maar al te makkelijk vervreemd kan raken van jezelf. Kama maakt een symbolische reis die dient om zijn innerlijke demonen de baas te worden. Geert Kimpen heeft een aangename schrijfstijl, waarbij met taal en stijl wordt gespeeld. Hij toont zijn kennis over het hindoeïsme en heeft dit mooi verweven in een origineel verhaal.
Ik moet zeggen, dat “Het meisje dat aan de oever verscheen” indruk op mij heeft gemaakt.

Waardering: 9/10


Lees “Het meisje dat aan de oever verscheen zelf”!


Koop bij bol.com

Over Joke Z

Ik lees graag thrillers, romans, informatief, historische romans, ya, non-fictie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.