Het lelijke meisje – Ruben van Luijk

Titel: Het Lelijke meisje
Auteur: Ruben van Luijk
Uitgever: Nadorst
ISBN: 978 94 903 3803 9

“Het Lelijke meisje” gaat over een jongen van 27 die verliefd wordt op een meisje. Volgens hem niet echt een schoonheid, maar ze is wel enorm lief. De jongen is vooral op zoek naar een korte, maar heftige amoureuze episode. Niet naar een langdurig iets. Na een tijdje vertelt hij haar dit, waardoor de passie in een klap verdwijnt. Vervolgens worstelt hij met zichzelf en het besef dat ze voor hem toch de Ware is.

Ruben van Luijk is, behalve auteur van dit boek, ook een van de oprichters van Uitgeverij Nadorst. Opgericht om ook jonge schrijvers een kans te geven. Schrijvers die bij de reguliere uitgeverijen niet aan de bak komen. Hieruit spreekt een zeker idealisme, maar daarnaast sijpelt er voor mij ook wat frustratie door. Het gevoel bekruipt me dat Van Luijk één van die schrijvers is die bij de grotere uitgeverijen nee op het rekest kregen. En heel eerlijk gezegd verbaast me dat niet.

“Het Lelijke Meisje” is een boek met twee gezichten. Het eerste deel gaat over de passionele relatie. Klinkt leuk, maar na de eerste twee hoofdstukken waarin de bedgymnastische activiteiten van het stel nogal plastisch worden beschreven weet je het wel. Van Luijk gooit er echter nog een schepje bovenop met een aantal bijzonder expliciete sex-scenes. Sex op zolder, sex in een tent op de wadden, sex hier, sex daar. Het is duidelijk, de twee zijn dol op elkaar en genieten van elkaars lichaam.

Ten tijde van “Ik, Jan Cremer” of toen Mulisch met zijn “Twee vrouwen” op de proppen kwam, was sex misschien nog een schokkerend onderwerp waarmee je een bestseller-garantie hebt, maar anno 2012 komt het op mij vooral over als een schreeuw om aandacht. Jammer.

Het tweede deel, nadat de hoofdpersoon haar heeft gedumpt is echter veel sterker. De worsteling met de vraag “Wat is schoonheid” (ik ben bijvoorbeeld niet overtuigd dat de titel het meisje recht doet), maar ook het besef dat hij het verprutst heeft wordt sterk neergezet. Ook het continu om elkaar heen dansen van de beide exen, die eigenlijk samen verder willen maar om voor hen logische redenen die eerste stap naar verzoening niet kunnen zetten, is erg geloofwaardig en herkenbaar geschreven.

Dit tweede deel van het boek doet veel meer met mij als lezer. Het voert je terug naar eerdere relaties en de fouten die je daarin misschien gemaakt hebt. Het doet je terugdenken aan je eigen liefdesverdriet. Maar het deed mij ook extra beseffen hoe waardevol je relatie is en hoe goed je deze moet koesteren.

Kortom: een niet al te best eerste deel wordt gecompenseerd door een sterk tweede deel, waardoor het 164 pagina dikke boekje als geheel nog prima te lezen is.

Waardering: 6,5/10


 Lees “Het Lelijke meisje” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *