Het grote poezenboek – Annie M.G. Schmidt

Titel: Het grote poezenboek van Annie M.G. Schmidt
Auteur: Annie M.G. Schmidt
Uitgeverij: Querido
ISBN: 978 90 214 4163 4

Annie M.G. Schmidt, wie kent haar niet? Nog steeds groeien talloze kinderen op met  “Jip en Janneke”, “Minoes” en “Otje” en vele andere verhalen die bij klein en groot tot veel plezier leiden. In veel van haar verhalen komen katten voor. Deze verhalen zijn nu gebundeld in “Het grote poezenboek”.

Het boek bevat enkele columns, een paar korte verhalen van “Jip en Janneke”, een stukje uit “Puk en de Petteflet”, het hele verhaal van “Minoes” en veel, zo niet alle verhalen van “Ibbeltje”. Soms gaan de verhalen over een poes die een mens is geworden: “Nu heb je ‘t gehoord, en dat was dat: je moeder was vroeger een kat” (blz. 248). Soms over katten die menselijke eigenschappen toegedicht krijgen: “Ribbeltjeskat ging naar de stad om leverworst te halen. Maar toen hij het in zijn mandje had, vergat hij te betalen.” (blz.21). De verhalen blinken uit door de eenvoud, de cadans en de warmte.

En toch. In zo’n bundel bij elkaar gebracht, verliezen de verhalen ook een deel van hun kracht, zonder de bekende illustraties van Fien Westerdorp. De columns zijn te minimaal om voldoende te onderbouwen om niet te kiezen voor de tekeningen die zo duidelijk met al die bekende personages verbonden zijn. Natuurlijk heeft Westerdorp niet alle boeken van Annie M.G. Schmidt geïllustreerd, maar ze horen toch eigenlijk bij elkaar zoals stroop op een pannenkoek: best lekker zonder, maar toch mis je iets.
Dus: een goede toevoeging voor de verzamelaars en degenen die niet teveel boeken willen kopen. Voor anderen adviseer ik te kiezen voor meerdere pannenkoeken mèt stroop.

Waardering: 7


Lees “Het grote poezenboek” van Annie M.G. Schmidt zelf!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.