Het einde van de affaire – Graham Greene

Titel: Het einde van de affaire
Auteur: Graham Greene
Uitgeverij: Xander Uitgevers
ISBN: 978 94 016 0206 8

“Het einde van de Affaire” is door Graham Greene al in 1951 geschreven en verscheen toen onder de titel “The End of the Affair”. Het boek, dat gaat over Maurice Bendrix die een affaire heeft met de vrouw van een hoge ambtenaar is een waarlijke parel, vooral omdat het zo geloofwaardig geschreven is.

Niet vreemd, want de twijfels die Bendrix ervaart, de afwisseling tussen haat en medelijden met de bedrogen echtgenoot en de wanhoop die een mens kan voelen wanneer het niet wil lukken met de (verboden) liefde komen uit Greene zelf voort. Greene heeft met dit boek namelijk bewezen dat jaloezie wel degelijk tot mooie dingen kan leiden. Het was zijn eigen jaloezie, en zijn eigen liefdes-affaire, die als inspiratiebron dienden.
De affaire kwam bruut ten einde toen een bom het huis waarin hij woonde in een klap vernietigde. Sarah, de vrouw in kwestie, maakte toen ineens een eind aan de relatie. Jaren later loopt Bendrix de echtgenoot (Henri) tegen het lijf. Dit blijkt niet alleen het begin van een soort van vriendschap tussen de twee, maar ook het begin van een zoektocht naar de ware toedracht.

De ontdekkingen die Bendrix doet zijn verrassend, maar niet wereldschokkend. Juist daarin zit de kracht van dit boek; niet in een briljant gevonden wending (al zitten er verrassingen genoeg in), maar juist in de logica van al dat voorvalt. Een logica die voor de hoofdpersonen voer is voor meer speculaties en twijfels. Gedachten waarin ze iedereen, maar vooral zichzelf, proberen te begrijpen.

“Het einde van de affaire” is een mooi boek over de menselijke worsteling met de liefde, over de behoefte aan erkenning. Over de kracht van vriendschap, haat en het geloven dat je niet in God gelooft (of juist wel). Een boek vol empathie, zelfs met de meest vreemde persoonlijkheden, en diepgang. Een boek waarin Greene balanceert op de onmogelijke grens tussen diepgang en lichtverteerbaarheid. Een balans-act die hem vreemd genoeg goed is gelukt.

Jammer eigenlijk, dat we meer dan een halve eeuw op deze vertaling hebben moeten wachten.

Waardering: 8-/10


Lees “Het einde van de affaire” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *