Het Diner – Herman Koch

Titel: het Diner
Auteur: Herman Koch
Uitgeverij: Anthos
ISBN: 978 90 414 1651 3

“Het Diner” van Herman Koch uit 2009 is al aan de drieënveertigste druk toe. Dat is niet voor niks. Herman Koch zet in redelijk simpele setting (in zoverre je bij een sterrenrestaurant van een simpele setting kan spreken) een verhaal neer vol morele dilemma’s, relationele verhoudingen en Nederlandse kneuterigheid ten top.

Paul Lomanh, getrouwd met Claire, vader van Michel is uitgenodigd voor een etentje door zijn broer, Serge Lomanh, de gedoodverfde kandidaat voor de functie van Minister-President bij de verkiezingen die zeven maanden na “het Diner” plaats zullen vinden. Paul, Claire, Serge en diens vrouw Babette schuiven aan tafel in een restaurant waar je normaliter vijf maanden moet wachten op een tafeltje naast de deur van het toilet. Ze moeten het over hun kinderen hebben: Michel, Rick en Beau, de geadopteerde zoon van Serge en Babette.

Paul is wars van alle poeha, waar zijn broer zo op kickt, terwijl hij toch graag een normale jongen wil blijven. Paul deinst er niet voor terug om in zijn mijmeringen over het diner zelf en het restaurant fijntjes uit de doeken te doen.:
“De gerant wees nu met zijn pink naar iets op onze tafel. (…) “Dit zijn Griekse olijven uit de Peloponnesos, licht besprenkeld met een eerste oogst extra vergine olijfolie uit Noord-Sardinië, en afgemaakt met rozemarijn uit…’ Bij het uitspreken van deze zin had de gerant zich iets meer naar ons tafeltje toegebogen, toch was hij amper te verstaan geweest waardoor de herkomst van de rozemarijn ons onthouden werd. Nu kon dergelijke informatie mij over het algemeen gestolen worden, voor mijn part kwam de rozemarijn uit het Ruhrgebied of uit de Ardennen, maar ik vond het al ruimschoots te veel gelul voor alleen een schaaltje met olijven, en ik had geen zin om hem ermee weg te laten komen. Bovendien was er die pink.”
Paul kiest er overigens voor om de naam van het restaurant niet te vermelden, om te voorkomen dat het de volgende keer vol zit met mensen die komen kijken of zij er ook weer zijn. Een rondgang op internet toont aan dat dit juist de nieuwsgierigheid prikkelt en lezers suggesties doen over het betreffende restaurant, niet beseffend dat ze hiermee Hermans illustratie over de Nederlander bevestigen.

Het verhaal lijkt zich in eerste instantie te richten op de verhouding tussen beide broers en de publieke functie van Serge. Toch worden al diverse aanwijzingen gegeven, ogenschijnlijke bijzaken, die doen vermoeden dat er werkelijk over de kinderen GEPRAAT moet worden. Een vergelijking met We need to talk about Kevin van Lionel Shriver is hierbij gauw getrokken.

Niet lang geleden herkende Paul zijn zoon Michel en zijn neef, de zoon van Serge en Babette op camerabeelden die vertoond werden in het programma ‘Opsporing Verzocht’. De jongens hebben hun misdrijf ook zelf gefilmd met een mobieltje. Het filmpje staat nu op Youtube. Er is dus voldoende bewijsmateriaal, maar tot nu toe hebben alleen de ouders van beide jongens de daders herkend. Steeds klemmender dringt zich de vraag op: wat gaan ze doen?

Het gaat hierbij niet alleen om de daad van de kinderen. Vooral dient de vraag zich op hoe ver je als ouder mag gaan in het beschermen van je kind om hem een goede toekomst te bieden en je gezin veilig te stellen? Erfelijkheidsvraagstukken en opvoedkundige kwesties dringen zich op. Wanneer ben je een goede ouder? En welke belangen zijn het belangrijkste: de carriere, je status, je gezinsgeluk? Tevens gaat Koch niet uit de weg om maatschappelijk vraagstukken op tafel te gooien, waarbij hij de vraag stelt of een ouder evenveel liefde kan tonen aan een adoptiekind als aan een eigen kind. En zijn bepaalde levens wellicht minder waard, zoals dat van en dakloze, een alcoholist? En zijn alle oorlogsslachtoffers wel onschuldig en te betreuren?

Haarfijn laat Koch je nadenken over goed en kwaad, het verschil tussen mens en dier, zonder de antwoorden weg te geven.

Een boek dat je gelezen moet hebben!

Waardering: 8/ 10


Lees “Het Diner” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.