Held van Beroep – Adriaan Jaeggi

Titel: Held van Beroep
Auteur:
Adriaan Jaeggi
Uitgeverij: Nieuw Amsterdam
ISBN:
978-90-468-0497-1
Taal:
Nederlands

Het boek “Held van Beroep”, van Adriaan Jaeggi is oorspronkelijk uitgekomen in 1999 en verschijnt nu in een “luxe-editie”, oftewel met harde kaft. Het wordt omschreven als een “coming of age”-roman en vertelt over het leven van Sam Fittipaldi, een jongen uit een familie met een hoog sterftecijfer. Om de zoveel weken overlijdt er wel iemand en moet er weer een begrafenis bezocht worden. De overlijdens vormen een rode draad in het boek, maar toch gaat het boek hier niet over.

Sam heeft drie zussen, met wie hij soms wat beter, soms wat slechter kan opschieten. Zijn vader is wat minder liefdevol. Geen slechte vader, maar ook geen warme man. Maar ook hier gaat het boek niet over.

Sam vlucht weg uit de realiteit, door baantjes te gaan trekken: in andermans zwembad, of elders. Hij zwemt graag en veel. Maar ook hier gaat het boek niet over.

Waar gaat het boek dan wél over? Het kost me moeite om dit duidelijk aan te geven. Er zit wel een duidelijke verhaallijn in, maar die is eigenlijk te dun om hier te noemen, want daarmee zou ik teveel verraden. Het belangrijkste element zit hem in het perspectief: het gehele verhaal zitten we in Sam zijn hoofd, en zijn we getuige van zijn gedachtenkronkels, onzekerheden en twijfels.

Jaeggi geeft de denkwereld van Sam op een erg begrijpelijke wijze weer, en gebruikt hierbij af en toe geniale taalvondsten. Taalvondsten die onverwacht humoristisch zijn, humoristisch op momenten dat je het niet zou verwachten. Het is goed te volgen waarom Sam doet wat hij doet. Het is perfect te begrijpen waarom hij besluit zijn spullen te pakken en de hectiek te verlaten om te gaan zwemmen. Maar helaas blijft het bij begrijpen. Jaeggi slaagt er, wat mij betreft, helaas net niet in die ene magische vonk in zijn verhaal te verwerken. Die ene vonk die ervoor zorgt dat de lezer de hoofdpersoon wórdt, in plaats van volgt.

Held van Beroep is een leuk boek, dat wel, maar als Jaeggi de hoofdpersoon net even wat meer had kunnen meegeven, dan was het een geweldig boek geweest. Ik geef dit boek een 7/10


Held van Beroep zelf lezen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.