Heibel in Den Haag

Titel: Heibel in Den Haag
Auteur: Henk van der Winden
Uitgeverij: Trivium Uitgeverij
ISBN: 978-90-791-801-0-3
Taal: Nederlands

Wat als een van je klasgenoten onverwacht terug moet naar het land waar hij of zij oorspronkelijk vandaan komt? Van der Winden stelt in Heibel in Den Haag onmiskenbaar de actuele rompslomp omtrent de immigratiepolitiek aan de kaak. Jonge jeugdjournaalkijkertjes zijn de lezers die hij met zijn nieuwste boek beoogt. De klas van meester John laat het er niet bij zitten als blijkt dat Aylia Husseini met haar familie het land moet verlaten. Er wordt een grootscheepse actie op touwen gezet. Hoezo zomaar mensen uit het land zetten? Zijn ze gek geworden in Den Haag? En hoe werkt dat eigenlijk precies politiek?

Maar verwacht nu niet alleen een stoffige les politicologie, het boek is voor een twaalf-, dertienjarige meer dan dat. Het verhaal leest als een trein. De dialogen volgen zich snel op en grappige anekdotes ontbreken niet. We maken kennis met Joris, een schipperszoon in hart en nieren, die voor geen goud Aylia kan missen. Samen met Diederik, een jongen met een vlotte babbel, drie eigengereide opa’s, wat oma’s en niet te vergeten de meester trekt hij ten strijde. Politiek, dat is volgens hem kinderwerk. En, dat is nou juist, wat de kinderen voor ogen hebben: komaf maken met de regels van de volwassenen. Volwassenen, hun kindsheid ontgroeid, weten niet meer wat goed en kwaad is. Het is tijd voor een frisse wind, aldus Diederik, het is tijd dat de jeugd wint. En wanneer de jeugd de baas is betekent dat: ‘Aylia moet blijven, oorlog mag alleen met praten, kinderen moeten vanaf twaalf jaar in de Tweede Kamer..’. Maar daar stuit je al gauw op het eerste probleem: hoe kom je als jeugdige aan de macht als je minstens achttien moet zijn om het mogelijkerwijs in het land voor het zeggen te hebben? Daar weten de opa’s wel raad mee. En laat mij nu alvast uit de school klappen: die opa’s gaan het daarin ver schoppen.

Hoewel naar het einde toe af en toe wat onrealistisch, is het geheel een aardige en vermakelijke poging om de jeugd van tegenwoordig toch wat maatschappelijke kennis bij te brengen. Het partijenstelsel komt uitgebreid aan bod. Van der Winden giet het in een leuk jasje, met een eetpiraat, een nerveuze wethouder en een zwerm witte waadganzen waarvan ik nog nooit eerder had gehoord. Het boek is dus bepaald geen zware kost, maar leest juist lekker weg. En in de politiek, ja daarover zijn we het dan wel allemaal eens, bij het sluiten van compromissen op basis van de meerderheid, moeten knopen door worden gehakt en vallen er slachtoffers. Of dat nu de waadganzen zijn, de eetpiraat of Aylia, dat hou ik nog even geheim.


Heibel in Den Haag zelf lezen?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.