Hawaï 2000 – Heidi Koren

Titel: Hawaï 2000
Auteur: Heidi Koren
Uitgever: Vrijdag
ISBN:978 94 600 1814 5

Lin is psychotherapeut en zit met een burn-out thuis. Het laatste waar ze op zit te wachten is een bezoek van haar vader. Maar juist hij zit ineens op haar veranda, wat haar confronteert met het verleden.

Ze zeggen wel eens dat mensen psychologie gaan studeren om over hun eigen issues heen te komen. Dat zou zo maar voor Lin, de hoofdpersoon in dit boek van Heidi Koren, kunnen gelden. Zij leeft voor haar werk. Sinds “het incident” zit ze echter thuis. De diagnose dat ze overspannen is, vindt ze erg vervelend. Ze sputtert tegen, maar mag echt niet op het werk komen. Ze moet iets voor zichzelf gaan doen. Iets leuk. Vertwijfeld besluit ze een nieuw bankstel te kopen.

Een pakketje op de veranda

Een paar dagen later blijkt het bankstel niet door de deur te passen. Ze zet het op de veranda, in afwachting van een oplossing. Maar die oplossing komt niet. Wat wel komt, is haar vader. Afgezet door haar stiefmoeder, die klaar met hem is. Volgens het briefje is het tijd dat ze “de dingen gaan uitspreken”. Maar daar heeft Lin helemaal geen zin in.

Haar vader weet ook wel dat het niet lekker loopt tussen hem en zijn dochter. Hij vraagt weinig, eist niets en probeert vooral niet in de weg te lopen. Het is vooral de Buurman die af en toe het contact zoekt.

Dankzij flashbacks laat Heidi Koren bij ons als lezer het begrip voor de opstelling van Lin langzaam groeien. Het hele boek blijven de twee een beetje om elkaar heen dansen, tot het -toch wat abrupte einde- lijkt er weinig te veranderen in hun verhouding. Maar toch merk je op de laatste pagina dat er iets verschoven is. Ergens, klein en haast onopgemerkt.

“Hawaï 2000” is subtiel grappig, gevoelig en delicaat. Heidi Koren weet de balans goed te bewaren. Haar boek leest licht weg, terwijl het zware thema’s behandelt.

Waardering: 7,5/10


Lees “Hawaï 2000” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.