Hart van Kristal – Frédéric Lenoir

Titel: Hart van kristal
Auteur: Frédéric Lenoir
Uitgever: Ten have
ISBN: 9 789 025 9047 91

Frédéric Lenoir (1962) is een Franse filosoof en schrijver. Maar eigenlijk moet ik duizendpoot zeggen. Naast boeken schrijft hij ook scenario’s voor het toneel en film. Daarnaast heeft hij een wekelijks radioprogramma en is hij hoofdredacteur van een magazine. Ook werkt hij als onderzoeker aan gerenommeerde instituten zoals de Ecole des Hautes Etudes. Hij heeft boeken over geluk geschreven (“Over geluk”) en boeken over de menselijke kant van religie, “De wereldziel”. Hij is een positieve schrijver die ervan uitgaat dat religie kan bijdragen aan de mensheid.

Niet alleen heeft hij als mens vele kanten, hij is ook veelzijdig in zijn schrijven. Zo kan hij filosofisch-wetenschappelijk schrijven maar ook spiritueel-romantisch. Zijn “Hart van kristal” is weer van een andere orde. Het is een sprookje voor volwassenen waarin, tussen de regels door, vele thema’s te lezen zijn. Een jonge prins is geboren met een hart van kristal, hierdoor kan hij geen liefde voelen. Waar anderen compassie voelen of de glans van vriendschap in de jonge kinderjaren, voelt deze jonge prins niets. Wel laat hij zich de aandacht van anderen welgevallen, bijvoorbeeld Eulysis, de dochter van de opperkamerheer.

Als de jonge prins ouder wordt en de troon moet overnemen, vraagt hij de meester Zhou de Diepe Macht van de Wereld te raadplegen. Hij krijgt als antwoord dat er ergens op de wereld een vrouw is die zijn bevroren hart kan doen smelten. Maar zijn zoektocht zal een beproeving zijn. Dat blijkt ook. Hierin lees je parallellen met hoe wij als mensen ons leven ervaren. Uiteindelijk zit er ook een boodschap in.

Lenoir heeft iets heerlijks geschreven. Iets dat ik niet anders omschrijven kan dan als sprookjesboek voor volwassenen is. Wat bijdraagt aan de sfeer van een sprookjesboek zijn de prachtige, kleurige illustraties die ieder hoofdstuk sieren. Zoals het een goed sprookjesboek betaamt, zitten er ook morele elementen in. Het verhaal stikt dan ook van de symboliek en diepere lagen. Maar het is tegelijkertijd juist ook een groots liefdesverhaal. Een liefdesverhaal zoals we dat niet vaak meer tegenkomen in de literatuur. Ik kon er geen genoeg van krijgen en las het boek in een avond uit. Ondanks dat je door het boek raast, blijven de beelden die het boek oproept je bij. Dit boek bevat de perfecte Kerstgedachte.

Waardering: 9/10


Lees “Hart van Kristal” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.