Gossip girl, the next generation. JA JA JA – Cecily von Ziegesar

Titel: Gossip Girl. The Next Generation. JA, JA, JA.
Auteur: Cecily von Ziegesar
Uitgeverij: De Boekerij
ISBN: 978 90 225 5361 9

Het nieuwe Gossip Girl-tijdperk!

In de nieuwe generatie Gossip Girl zijn de fameuze Blair Waldorf en Serena van der Woodsen voltooid verleden tijd. Schrijfster Von Ziegesar probeert de succesvolle boekenserie nieuw leven in te blazen door met totaal nieuwe personages op de proppen te komen. De zestienjarige drieling Carlyle mag nu naar de kroon steken. Het motto van het boek laat het al zien: ‘We know what we are, but know not what we may be’ (Hamlet, William Shakespeare), het gaat hier weer om een lekker sappig puberverhaal en de roddel, zwartmakerij, nijd en de nieuwste ins en outs in de mode zullen niet ontbreken. De saillante details over: to be looked at .. and to be who you wanne be… (as teenager)!


Von Ziegesar begint met een korte introductie waar de intriges tussen R., K. en O. puntig worden verduidelijkt: R. betrapt zijn vriendin K. in de armen van zijn beste vriend O. Dat betekent dus: drama! En waar B. nog opgetogen flaneert over de La Rambla in Barcelona, begint A. aan haar spannende nieuwe stage bij het modeblad Metropolitan. Hier ontvouwt zich het verhaal over de personages Rhys, Kelsey, Owen, Baby en Averly, dat moge duidelijk zijn. Natuurlijk net als vanouds een overvloed aan hippe tienermeisjes, ook Jack (ja, ja, ja een meisjesnaam), Sarah en Jiffy passeren de revue, allen volgen hun (liefdes)hart blindelings. Het vriendje is het middelpunt van hun leven en als het uitgaat is het geen gedane zaak, maar tijd voor wraak. En die stoere jongens weten op hun beurt onophoudelijk simpele zielen met hard-to-get te verleiden of worden gedumpt waar ze zelf bijstaan. Ontbreekt de realiteitszin of is dit hoe de huidige generatie tieners zich laat kennen? Of is de pubertijd als gegeven tijdloos en kunnen we ons hier stiekem allemaal in herkennen?

Enfin, een netwerk van wannabe’s wordt aan ons tentoongespreid. Maar laat dat nu wel teveel van het goede zijn, na Gossip Girl ‘the first generation’. Waarom een ‘next’? Een beetje jammer dat Von Ziegesar niet van haar geboekte succes met Gossip Girl wil afwijken. Geen goed idee om het verhaal in een nieuw jasje te steken. Wellicht dat een stelletje tieners zulke hapsnap nog als zoete koek zullen verslinden, maar het nieuwe zal er ook voor die doelgroep af zijn. Op deze manier wordt het concept van Blair en Serena, dat in den beginne erg leuk was, totaal uitgemolken en raak ik in het boek verveeld van alle meisjes die wanhopig over hun Blackberry buigen of ze een sms van hun lover hebben ontvangen.

 


Lees “Gossip Girl, the Next Generation: JA, JA, JA” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *