Glovers vergissing – Nick Laird

Titel: Glovers Vergissing
Auteur: Nick Laird
Uitgeverij: J.M. Meulenhoff
ISBN: 978 90 290 8523 6

Kennis heeft de liefde de das omgedaan.
Dat is de conclusie van David Pinner, als hij zijn tien jaar jongere huisgenoot James Glovers in de armen ziet vallen van zijn oudere platonische jeugdliefde; een vroegere lerares aan de kunstacademie. Gekrenkt opent hij op zijn weblog met”Rukken tot we erbij neervallen: het failliet van de liefde in onze moderne maatschappij”. Ruth is knap, hoogopgeleid, kunstenares, iemand die van wanten weet en van haute couture houdt. Ze is voor niets minder weggelegd dan een groeiende vijandelijkheid tussen twee vrienden, die jarenlang het huis deelden en aan een half woord genoeg hadden.

David Pinner is een man van gemiddelde leeftijd die het moeilijk vindt om zijn gevoelens te uiten. Hij heeft last van een minderwaardigheidscomplex en heeft het gevoel de verkeerde dingen op de verkeerde momenten te zeggen. Een gevoel van onvermogen maakt zich meester van hem. Als hij echter op een kunstexpositie Ruth weer tegen het lijf loopt, nog net zo blond en oogverblindend als vroeger, herwint hij zijn kracht. Hij heeft hij zijn zinnen op haar gezet. Hij neemt haar mee op stap, gaat met haar naar de film en op diner met wijn voor twee.

In den beginne ontbreekt het aan schijn van kans, Ruth is te dominant en ziet hem als goede vriend. Maar eenmaal bij hem thuis geweest, komt ze vaker. Gebroken is ook zij; haar huwelijk met een frivole Amerikaan op de klippen, haar eigen dochter die haar niet meer als volwaardige moeder beschouwt. Ruth zoekt geborgenheid in het huis van David en James, maar ze zoekt naar de schouder van de jongere huisgenoot. Iets dat gedoemd is te mislukken: hij pas gestopt met zijn opleiding werktuigkunde en zoekend naar de eerste beginselen der liefde, zij, wat zal ik er van zeggen, levenservaring genoeg om hem te onteren.

Zodra hij de ontluikende liefde tussen jongeling en femme fatale in zijn eigen huis opmerkt, verliest David zijn geloof in de liefde en in het bestaan. Bestaat er zoiets als toeval? Of is het toch de verloop der dingen?

Hoewel David zijn vriend James Glover meerdere malen wil weerhouden, wellicht eerder uit jaloezie dan uit toewijding, weet Glover niet van ophouden. “Ik kan me niet voorstellen dat ik ergens zou zijn waar zij niet is.” Liefde maakt blind. “Glovers Vergissing” gaat over haat en verlangen; en over wat dat kan aanrichten. Enigszins traag van begin, uiteindelijk enigermate beter. Geen bestseller, daarvoor is het te langdradig en te voorspelbaar. Hoe dan ook, niet het boek dat ik de hemel in wil prijzen.


Lees “Glovers vergissing” zelf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.