Gestolen leven – Adam Johnson

Titel: Gestolen Leven
Auteur: Adam Johnson
Uitgever: Signatuur
ISBN: 978 90 567 2397 2

Noord-Korea; een land dat we eigenlijk alleen kennen van het dagelijks nieuws, als er weer eens een legerparade is geweest, of als de onderhandelingen rondom het nucleaire programma van het laatste communistische bolwerk weer eens uit de hand lopen. Noord-Korea is mogelijk de meest gesloten en van de buitenwereld afgesloten maatschappij op Aarde.

Het is ook een land waar de Kunst van de Propaganda tot grote hoogten is gestegen. Adam Johnson, afgestudeerd als journalist en professor “Creatief Schrijven” is gefascineerd door de taal van propaganda. Wie zou dan meer geschikt zijn om een dik boek over het leven in deze propaganda maatschappij te schrijven? In “Gestolen Leven” (originele titel: “The Orphan Masters’ son”) krijgen we het leven in de Glorieuze Heilstaat van twee kanten te zien.

Eerst volgen we het leven van Pak Jun-do, zoon van een belangrijk Kameraad. De vader van Pak Jun-do is namelijk de baas in een weeshuis. Pak Jun-do helpt hierbij, bijvoorbeeld door te selecteren welke kinderen te eten krijgen en welke ter beschikking gesteld worden voor zware arbeid. De jongen valt snel op en hij begint aan een legercarriere, waarbij hij al snel ontvoeringen uitvoert en spionagewerk verricht. Maar helaas, ook Pak Jun-do raakt verstrikt in de regels en valt in ongenade. Hij wordt naar een werkkamp gestuurd.

In het tweede deel volgen we iemand die ontsnapt is uit een werkkamp en het leven heeft aangenomen van Held des Vaderlands Commandant Ga. Hij neemt diens leven over, inclusief vrouw en kinderen. In dit tweede deel zien we de maatschappij vanuit de visie van de machthebber. Beide gezichtspunten geven een mooi beeld van het land, en de manier waarop mensen proberen om zich in een zee van propaganda, leugens en halve waarheden staande te houden.

Het verhaal ontwikkelt zich in een vlot tempo, waarbij Adam Johnson mooi gebruik maakt van perspectiefwisselingen. Mooi is de afwisseling tussen het verhaal zoals de hoofdpersonen dit ervaren en de hoofdstukken die geschreven zijn zoals het verhaal via de luidsprekers van de propaganda uitgezonden zou worden. Een van deze hoofdstukken bevat de mooist omschreven erotische scene ooit. Met bloemrijk taalgebruik en echt geen enkele referentie naar de daad die wordt beschreven. Heerlijk hoe Johnson in dit soort hoofdstukken vooral tussen de regels doorleest.

“Gestolen Leven”
is een enorm boeiend boek. Abraham Verghese, de auteur van “De Heelmeesters” wordt door de uitgever geciteerd als hij zegt: “Ik was geboeid tot aan de verbijsterende conclusie. Het resultaat is puur goud.”

Inderdaad, een briljant boek. Maar toch bekruipt mij een ongemakkelijk gevoel. Een boek over de onderdrukking en propaganda in Noord-Korea, geschreven door iemand die van propaganda zijn expertise heeft gemaakt die ook toevallig nog eens burger is van het land dat Noord-Korea tot rogue state heeft uitgeroepen. Zit ik hier naar een staaltje tegenpropaganda te kijken…?

Waardering: 8,5/10


Lees “Gestolen leven” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.