Gentse Lente – A.F.Th. van der Heijden

Titel: Gentse Lente
Auteur: A.F.Th. van der Heijden
Uitgeverij: Querido
ISBN: 978-90-214-3490-2

Het boek “Gentse Lente” is een verzameling verhalen van A.F.Th. van der Heijden, die ter ere van zijn 30-jarig schrijversjubileum, zijn gebundeld en uitgebracht. Losse, op zichzelf staande verhalen, die anti-chronologisch zijn geordend. Hierdoor maakt de lezer als het ware een reis terug in de tijd, en kan ook een ontwikkeling in de schrijfstijl van de auteur worden herkend.

De verhalen worden altijd, zoals vaker bij deze auteur, vanuit de ik-persoon verteld, waarbij de verhalen vaak lijken te gaan over de eigen jeugd en ontwikkeling. De meest recente verhalen gaan over een volwassene, de oudere over de jonge jaren van de “ik”.

De verhalen zijn nogal verschillend van stijl: sommige serieus, sommige filosofisch (zoals wanneer hij beschrijft hoe hij in een tram de hoofdpersoon van zijn eigen boek tegen het lijf loopt, soms (semi-) erotisch, soms hilarisch. Het verhaal dat de bundel haar titel geeft, “Gentse Lente”, is qua hilariteit een absoluut hoogtepunt. Dit komt vooral doordat het een verhaal is waarvan we beseffen dat het in principe ieder van ons zou kunnen overkomen, maar dat ons gelukkig (bijna) allemaal bespaart blijft.

Het verhaal over de dichters die slaags met elkaar raken is weer van een hele andere orde: literair humoristisch. Hoewel ik op de middelbare school overtuigd ben geraakt dat de woorden “literair” en “humor” onmogelijk samen in een zin passen, is dat voor “Dichters Slaag” toch het geval.

Andere verhalen zijn wat minder interessant en lijken vooral op “Opa vertelt”, maar ook hiervoor zullen zeker liefhebbers zijn.

Wel toont Van der Heijden in elk verhaal duidelijk dat hij goed in staat is om de Nederlandse taal naar zijn eigen hand te zetten. Hij beschrijft alledaagse zaken op een manier waar je welhaast lyrisch van móét worden. Mits je er in slaagt om door te lezen, want sommige verhalen zijn -zoals gezegd- minder geslaagd en niet motiverend om doorheen te worstelen.

Voor mij waren het echter slechts 2 verhalen waar ik me echt doorheen moest worstelen, de rest was zeker de moeite waard. Helaas kosten die twee worstelpartijen echter de meeste tijd, waardoor je toch met een enigszins ontevreden gevoel achterblijft.

Ik raad de lezer dan ook aan om in de inhoudsopgave aan te kruisen welke verhalen wel geweldig waren, zodat je die eventueel op een later moment nog eens terug kunt lezen.


“Gentse Lente” zelf lezen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.