Gedachtenrijk – Richard Bintanja

Titel: Gedachtenrijk
Auteur: Richard Bintanja
Uitgever: MaRiSuDa
ISBN: 978 90 818 2640 2

Toen ik “Gedachtenrijk” van Richard Bintanja aanvroeg, dacht ik een interessant boek over de huidige stand van de hersenwetenschap te krijgen. Een boek dat interessant was, af en toe wat moeilijk, maar op zich te begrijpen.

In plaats daarvan blijkt het een roman te zijn over Jan Walder: een gedreven wetenschapper die op jacht is naar zijn ultieme theorie over hoe mensen ideeën krijgen. Een jacht die resulteert in een Nobelprijs en de wetenschap over hoe je telepathisch gedachten kunt overbrengen.

Bintanja gebruikt een paar verhaalstijlen door elkaar: de flashback, een beschrijving van het nu, en de hoofdpersoon die zijn verhaal aan zijn buurjongen vertelt. In het begin wat verwarrend, maar als je doorkrijgt welke truc Bintanja gebruikt wordt het prima te volgen.
Daarnaast haalt Bintanja de stijlfiguur van de geciteerde media aan, waardoor hetgeen hij vertelt ineens een stuk “echter” voorkomt.


Met “Gedachtenrijk” vertelt Bintanja een verhaal, maar tegelijkertijd nodigt hij je uit om diep na te denken. De theorie waar het uiteindelijk om draait lijkt in dezelfde lijn te liggen als een aantal New Age-achtige denkwijzen, maar ook de wetenschappelijke kant van het verhaal wordt leuk aannemelijk gemaakt. Hij daagt je uit. Door de perspectiefwisselingen wordt je getriggerd en raak je geïnteresseerd: Wat is hier nu echt aan de hand, en zou het waar kunnen zijn…? Het boek is dus welhaast een wetenschap-filosofische roman.

Knap geschreven boek, in begrijpbare taal, over een (vooralsnog) ongrijpbaar onderwerp.

Waardering: 7/10

 


Lees “Gedachtenrijk” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.