Eten, bidden, beminnen – Elizabeth Gilbert

Titel: Eten, bidden, beminnen
Auteur: Elizabeth Gilbert
Uitgeverij:
ISBN: 9789023428053
Taal:
Nederlands (Vertaald uit het Engels)

Waar zou een boek met de titel Eat, Pray, Love (eten, bidden, beminnen) nu over kunnen gaan dan over die drie elementen? Hoe eenvoudig de titel ook klinkt, des te verrassender is het dat het boek over de diepere lagen hiervan handelt.

Het boek zou je kunnen zien als een autobiografie van de schrijfster maar is tegelijkertijd ook als een coming-of-age roman te beschouwen. Elizabeth is zelf het hoofdpersonage in het boek en in het begin lijk je haar haast te benijden. Ze is getrouwd met een man die een goede baan heeft, ze hebben een prachtig huis en alles waar iedereen blij en tevreden mee zou zijn. Normaal gesproken een droom. En toch is zij niet gelukkig. Haar verdriet uit zich vele malen op de vloer van haar badkamer waar ze het gevoel heeft pas echt zichzelf te kunnen zijn. Haar beginnende depressie lijkt te verergeren en ze gaat eens goed te rade bij zichzelf. Wat wil ze eigenlijk van het leven? Wat is het dat ze precies mist?

Ten eerste wil Elizabeth zich niet meer zo voelen zoals ze zich in de badkamer voelt: wanhopig en ontredderd. Om dat voor elkaar te krijgen moet ze ook eerlijk zijn ten opzichte van zichzelf. Want soms weet je niet precies wat je wilt, maar het besef dat je datgene niet wilt wat je hebt, kan ook al voor verlichting zorgen. Dat is precies wat Elizabeth onderkent.

Ten tweede besluit ze de moedige stap te nemen om te scheiden. Dat is het vertrekpunt van een zoektocht naar zichzelf, naar Elizabeth, naar de persoon die de behoefte voelt zichzelf te definiëren. Hiervoor heeft ze drie dingen op het programma staan die ook de titel van het boek vormen. Deze drie dingen houden verband met drie landen die met een i beginnen, namelijk Italië, India en Indonesië en ieder land wordt beschreven in 36 hoofdstukken die netjes op elkaar aansluiten.

Zo besluit ze zich in Italië te ‘voeden’ waar ze lessen Italiaans neemt van locals zoals een tweeling en waar ze de hele Italiaanse keuken lijkt te verorberen. Italië begint voor haar symbool te staan om zich fysiek te sterken. Daarna reist ze door naar India voor haar ‘food for thought’ en probeert ze haar leven en de dingen die haar beperken te doorgronden. Stukje bij beetje word je getuige van het geestelijke helingsproces van deze jonge vrouw die haar luxe, verzorgde leventje op geeft om zichzelf te vinden. In Indonesië is ze ook eindelijk klaar om liefde te ontvangen. De liefde maakt het plaatje van haar genezing compleet. Uiteindelijk vallen alle stukjes van haar leven op hun plek.

Het boek is een juweeltje voor wie van reizen of zelfontwikkeling houdt. Het is uniek hoe een schrijfster de lezer een inkijkje in haar privéleven gunt zonder zichzelf beter voor te stellen dan ze is of de dingen mooier voor te stellen dan ze zijn. Soms voel je de wanhoop van de schrijfster van de pagina’s spatten en huil je met haar mee om haar verlies. Maar je lacht ook mee om haar hoogtepunten. De vragen waarmee ze worstelt zijn universeel. Ook weet de schrijfster de dwangmatige neiging van de maatschappij haar eisen van geluk aan eenieder op te leggen te beschrijven. Sommige mensen zijn niet blij met een uitgestippeld leven en willen een heel eigen weg bewandelen, op onconventionele wijze.

Wat dat betreft is Elizabeth Gilbert het toonbeeld van de bohemiènne die van plaats tot plaats trekt en zich nog het meest thuis voelt in het reizen. Haar proces om zichzelf te ontdekken en te (her)vinden is zeer fascinerend. We hebben niet allemaal de tijd of de middelen om onszelf te ontdekken zoals Elizabeth Gilbert het doet maar het lezen van haar boek is een prachtige manier om een beetje van onszelf te ontdekken. Het is alsof je een reis naar jezelf hebt gemaakt terwijl je onderweg de schrijfster beter hebt leren kennen. Dat is de toegevoegde waarde van dit boek. Ik benijd de mensen die dit boek nog niet gelezen hebben en de wereld van Elizabeth Gilbert nog moeten ontdekken.


“Eten, bidden, beminnen” zelf lezen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.