Elizabeth is zoek – Emma Healey

Titel: Elizabeth is zoek
Auteur: Emma Healey
Uitgever: Boekerij
ISBN: 97890 225 7652 6

“Maud is vergeetachtig”, lees ik op de kaft van “Elizabeth is zoek”. Tja, zo zou je het ook kunnen omschrijven. Maar iemand die een kop thee zet, hem op tafel zet en vervolgens vergeet (en dat tot zes keer toe) is niet zomaar vergeetachtig. En als je je eigen dochter niet herkent…

Hoewel haar wereld vol is van raadsels, is haar één ding zeker: haar vriendin Elizabeth is zoek. En Maud wil haar vinden. Met zakken vol kleine briefjes en notities probeert ze haar weg te vinden. Door het leven en naar de oplossing.

Ze blijft zoeken, zelfs al wordt de dementie zwaarder en lopen verleden en heden steeds meer door elkaar heen. Soms is het onduidelijk wie ze nu eigenlijk zoekt. Elizabeth? Of haar zus, die net na de oorlog ineens verdween?

Emma Healey beschrijft het hele verhaal uit het perspectief van Maud, die steeds warriger wordt, maar zich in haar heldere momenten heel goed beseft dat mensen haar niet meer serieus nemen. En bovendien ook beseft wáárom dat zo is. En toch, toch moet en zal ze de zaak oplossen. Maar welke zaak? Dat blijft tot het eind onduidelijk.

“Elizabeth is zoek” wordt neergezet als een misdaadthriller, getuige de “Hoe los je een misdaad op als je steeds de feiten vergeet” op de voorkant. Maar die hele vermissing is maar bijzaak. De kracht van “Elizabeth is zoek” zit hem in de manier waarop Healey je het gestaag voortschrijden van Alzheimer vanuit de eerste persoon laat ervaren. Hierbij maakt ze optimaal gebruik van de kracht van het fenomeen “boek”. Doordat je bij lezen niet anders kan dan zelf de gaten invullen, identificeer je je makkelijk met personages. Zelfs voor mij als man van halverwege de dertig kost het weinig moeite me in te leven in een 82-jarige vrouw. En de warrigheid van Maud wordt mijn warrigheid. Haar vertwijfeling de mijne.

Toen ik nog studeerde, deed ik soms vrijwilligerswerk bij een verzorgingstehuis voor ouderen met Alzheimer. Dat was erg confronterend. Dit boek zet me aan “de andere kant”. En dat is nog confronterender. Daarmee voegt Healey echt iets toe aan je boekenkast.

Waardering: 8,5/10


Lees “Elizabeth is zoek” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.