Ik ben Eleanor Oliphant – Gail Honeyman

Titel: Ik ben Eleanor Oliphant (met mij gaat alles goed)
Auteur: Gail Honeyman
Uitgever: Cargo
ISBN: 978 90 234 6537 9

“Ik ben Eleanor Oliphant” zou wel eens dé ontdekking van 2017 kunnen zijn. Wat een voorrecht dat ik dit boek, dat 8 juli uitkomt, nu al mocht lezen! Al bij de eerste zin heeft Gail Honeyman de juiste toon te pakken. En dit houdt ze vol tot en met het laatste woord op de laatste pagina. Wat een boek!

Het boek draait, het zal je niet verbazen, om Eleanor Oliphant. Met haar gaat het prima, dank u wel. Haar leven loopt op rolletjes: de hele week werken, ‘s avonds een boek of tv-documentaire en in het weekend twee flessen wodka. Alles op orde.

Alleen met gelukkig zijn wil het nog niet zo lukken. Totdat ze toevallig met een collega op straat staat en ze een oude man zien vallen. Samen helpen ze hem. En vanaf dat moment brokkelen alle beschermingsconstructies die Eleanor in de loop der jaren heeft opgetrokken af.

Op de een of andere manier wordt Eleanor gedwongen uit haar schulp te kruipen en haar angsten en twijfels onder ogen te zien. Natuurlijk komen dan ook de traumatische voorvallen van vroeger naar boven.

“Ik ben Eleanor Oliphant” is de debuutroman van Gail Honeyman. De Engelstalige pers was ronduit lyrisch. De uitgever was zo vriendelijk een A4-tje bij te voegen met aanbevelingen van prestigieuze media. Volstrekt overbodig. Dat zal iedereen die in dit boek begint beamen. Goede wijn behoeft geen krans.

“Ik ben Eleanor Oliphant” raakt je, ontroert je, zet je aan het denken. En dan hebben we het nog niet eens over de volstrekt onverwachte, doch volkomen logische, plottwist waar Honeyman mee aan komt zetten.

Gaat er meer uit de pen van Gail Honeyman komen? Waarschijnlijk wel. Met zo een ontvangst moet je haast wel doorgaan met schrijven. Maar kan een tweede boek de vergelijking met dit pareltje doorstaan? Heel eerlijk kan ik het me niet voorstellen.

Waardering: 9.5/10


Lees “Ik ben Eleanor Oliphant” zelf!

Over Jeroen L

Eén van de oprichters van LekkerLezen.net. In het dagelijks leven actief als bedrijfskundige/docent, ‘s avonds het liefst met de neus in een goed boek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *