Een speling van het lot – Joanna Rees

Titel: Een speling van het lot
Auteur: Joanna Rees
Uitgeverij: A.W. Bruna Fictie
ISBN: 978 94 005 0220 8

Gedurende de Koude Oorlog worden twee Duitse zusjes noodgedwongen van elkaar gescheiden. Thea groeit op in een vooraanstaande familie in Amerika en Romy komt terecht in een weeshuis in Oost-Duitsland. Het boek doet feitelijk denken aan ‘De Tweeling’ van Tessa de Loo, ware het niet dat de zusjes geen tweelingzusjes zijn en niet van elkaars bestaan afweten. De gelijkenis met het boek is echter goed te trekken, want beiden groeien op in een verschillend milieu en zijn van elkaar gescheiden door de oorlog.

Allebei krijgen ze vreselijke tegenslagen voor de kiezen. Thea wordt geadopteerd en groeit op in huize Maddox. Totdat haar nieuwe moeder sterft, leidt zij een luxueus leven vol pracht en praal. Daarna verandert alles. Haar jaloerse pleegbroer kan zijn handen niet thuis houden en haar vader wordt verliefd op een nieuwe vrouw. Romy belandt op haar beurt in een weeshuis waarvan de directeur ook niet vies is van viezigheid en meisjes wil vormen tot prostitué.

Schrijfster Joanna Rees tekent in de levensloop van beide meisjes overeenkomsten op. Het perspectief wisselt zij per hoofdstuk. Beide zusjes maken een soortgelijke ontwikkeling door. Vergelijkbare gebeurtenissen overkomen hen. Meerdere malen in hun levens komen zij elkaar – onbewust – tegen. De lezer hoopt steeds dat zij elkaar zullen ontmoeten. Ondanks de speling van het lot waardoor de jaren en de continenten hen hadden gescheiden, blijken de zusjes met elkaar verbonden.

‘Een speling van het lot’ is sterk geschreven en zeker geschikt voor liefhebbers van ‘De Tweeling’. Het boek is verre van een historische roman, maar beschikt over dezelfde relaas van emoties wanneer de twee zusjes elkaar leren kennen. Vooral vrouwen die zussen hebben, zullen de heilige, gouden band die er bestaat tussen zusjes herkennen. Goede lectuur voor mensen die hun hart bij een roman op kunnen halen.

Waardering: 7 van 10


Lees “Speling van het lot” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.