Een ongewoon huwelijk – Tayari Jones

Titel: Een ongewoon huwelijk
Auteur: Tayari Jones
Uitgever: HarperCollins
ISBN: 978 94 016 1096 4

“Een ongewoon huwelijk” is een New York Times Bestseller en de eerste keuze van het jaar 2018 voor Oprah’s Book Club. Dit zal Tayari Jones carrière ongetwijfeld een stevige boost gegeven hebben. Na het lezen van deze vermeldingen werd ik heel nieuwsgierig naar de inhoud van het verhaal.

In “Een ongewoon huwelijk” volgen we het liefdespaar Roy en Celestial. Hun opbloeiende liefde is niet zonder problemen, maar ze houden van elkaar en proberen  het beste in elkaar naar boven te halen. Zijn carrière in de zakenwereld zit in de lift, zij is een veelbelovende kunstenares die de kost verdient met het maken van poppen.

Wrong race, wrong place

Op een avond, in een budgetmotel, wordt een vrouw verkracht. Ten onrechte wordt Roy aangewezen als dader. Wrong race, wrong place. Hij wordt gearresteerd en veroordeeld tot twaalf jaar cel.

De liefde tussen Roy en Celestial wordt een papieren liefde. Veel van het verhaal wordt verteld door de brieven die Roy en Celestial elkaar sturen tijdens zijn opsluiting. Als lezer zie je hoe Roy steeds maar meer bitter wordt. Je kijkt mee terwijl ze proberen vast te houden aan een kern van hoop.  Naarmate de maanden, jaren verstrijken begint duidelijk te worden dat hun liefde de afstand niet aankan. Het papier begint te scheuren. Dit fragment komt uit een brief die Celestial naar Roy opstuurt.

“Wat wij hebben is geen huwelijk. Een huwelijk is meer dan je hart, het is je leven. En wij delen het onze niet. Ik geef de schuld aan de tijd, niet aan jou of aan mij. (p.102)

Zo rijst de vraag bij de lezer of dit huwelijk deze ingrijpende gebeurtenis kan overleven. Ze waren nog maar 18 maanden getrouwd voor Ray gearresteerd werd. Celestial was bij wijze van spreken nog haar rijst uit haar haar aan het kammen. Zijn gevangenisstraf is tien maal langer dan de tijd dat ze getrouwd zijn.

Liefdesdriehoek

Een derde hoofdpersonage is gemeenschappelijk vriend Andre. Hij is samen met Celestial opgegroeid, ze hebben een soort broer en zus relatie. Maar stiekem heeft Andre altijd al gevoelens gehad voor Celestial. Terwijl Roy zijn tijd in de gevangenis zit begint de relatie tussen Andre en Celestial te veranderen. Celestial zoekt troost bij Andre en zo verandert een vriendschapsrelatie naar een liefdesrelatie. Hoe deze liefdesdriehoek eindigt? Daarvoor met je het boek lezen.

Tayari Jones heeft een prettige schrijfstijl en heeft je daardoor redelijk snel in het verhaal. Het verhaal wordt verteld vanuit Roy, Celestial en Andre. Zodat  je van de verschillende personages de conflicten waarmee ze in aanraking komen. Jones laat je als lezer in de belevingswereld van de drie hoofdpersonages kijken. Je voelt hun pijn hun emoties doordringen de pagina’s.

Grote thema’s komen aan bod zoals juridische onrechtvaardigheid, liefde, verraad, onvoorwaardelijke vriendschap.

“Een ongewoon huwelijk”  vraagt je na te denken over wat het werkelijk betekent om te trouwen, en of er een moment komt waarop loyaliteit niet langer kan worden verwacht. Tayari Jones laat je als lezer stilstaan bij de vraag in hoeverre een relatie stand kan houden na zoveel fysieke afstand, en wat jijzelf zou doen in een vergelijkbare situatie. Iedere lezer zal hierover een andere mening hebben. Er zijn geen goede of foute antwoorden en dat is wat ik het mooie vind aan het boek. Ik ben ongelooflijk blij dat ik als lezer getuige ben geweest van dit ongewone liefdesverhaal.

Waardering: 7,5/10


Lees “Een ongewoon huwelijk” zelf!

Koop bij bol.com

Over Evelyne

Ik ben Evelyne (35j) halftijds verpleegkundige. Ik woon samen met mijn echtgenoot en 2 zonen (12 en13j) te Ertvelde in België. Ik ben een echte boekenworm. Het liefst van al lees ik graag trillers. Sinds een jaar doe ik mee met met online leesclubs (bol.com) en de hebban leesclub. Een leesclub bied voor mij een enorme meerwaarde aan een boek, ik vind het interessant te ontdekken hoe we vanuit onze persoonlijke ingesteldheid het boek benaderen en ons dan op verschillende manieren inleven in de denkwereld van de auteur. De uitwisseling van deze visies opent een bijkomende dimensie in de appreciatie hoe goed het boek de problematiek van het onderwerp weergeeft en de auteur er in slaagt deze bewogenheid aan de lezer over te dragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.