Een maaltijd in de winter – Hubert Mingarelli

Titel: Een maaltijd in de winter
Auteur: Hubert Mingarelli
Uitgeverij: Meulenhoff
ISBN: 978 90 290 8960 9

Stel, je bent Duits militair in de Tweede Wereldoorlog. Je bent gelegerd in een ijskoud Polen, waar je belangrijkste taak het fusilleren van Joden is. Wat doe je dan? Sommigen, zoals de hoofdpersonen in “De Welwillenden”   van Jonathan Littell gaan met tegenzin aan de slag en proberen er carriére mee te maken.

Anderen proberen zich te drukken. De drie hoofdpersonen uit “Een Maaltijd in de Winter”, behoren tot de categorie die zich liever niet met executies bezig houdt. Als hun luitenant een dag op missie is, grijpen ze hun kans en verzoeken hun commandant, een redelijke man, om een dagje te mogen jagen. Ze hoeven dan niet te fusilleren, maar gaan op zoek naar onderduikende joden. Ze krijgen permissie en gaan op zoek.

Maar wat doe je, als je dan iemand vind? Iemand die je doet denken aan thuis. Iemand met wie je een maaltijd gedeeld hebt?

“Een maaltijd in de winter” beslaat slechts een dag in het leven van deze militairen, die worstelen met de kou, hun plichten en hun menselijkheid. Het is een makkelijk leesbaar short story, wat je met een paar uurtjes kunt uitlezen. Maar als je over de morele vraagstukken die het boek opwerpt gaat nadenken, dan kun je er nog heel wat meer tijd aan spenderen.

Waardering: 7,5/10


Lees “Een maaltijd in de winter” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.