De Drager – Jan Vantoortelboom

Titel:          De Drager
Auteur:     Jan Vantoortelboom
Uitgever:  Atlas Contact
ISBN:        978 90 254 4624 6

Jan Vantoortelboom (1975) is een Vlaams auteur, die debuteerde in 2011. Voor het schrijven van “De Drager” ontving hij een werkbeurs van het Nederlands Letterenfonds. In zijn al zijn boeken verwerkt hij autobiografische elementen en komen sterfelijkheid en erfelijke ziekten aan bod.

“De Drager” valt meteen op door een mooi vorm gegeven cover, die goed bij het boek past. Een lichtgroene achtergrond, die je ergens in de verte aan de natuur doet denken, met het onderlichaam van een mens erop.

Met “De Drager” is een verhaal geschreven dat doet denken aan een vriendschapsroman, maar het niet is. De mens evolueert in deze korte roman. “De Drager” geeft inzicht in de wereld van de evolutietheorie. “De voortplanting bij insecten gebeurt zo snel, dat genetische veranderingen daardoor ook razendsnel gebeuren.” P150

Het verhaal wordt vanuit de vrijgezel Nicolas, een man van middelbare leeftijd verteld en is boeiend geschreven, afwisselend in korte en lange zinnen. Je waant je soms ter plekke door de beschouwende schrijfwijze en ziet de omgeving voor je. Bloemrijk geschreven is wel toepasselijk. Door insecten worden tijdens het verhaal signalen afgegeven in het boek. “klop-klop-klop: de liefdesroep van het doodskloppertje, de houtwormkever.” (p.9)

Het is een confrontatie tussen 2 mannen en verschillende inzichten in het dierenrijk.

Nicolas en Bruno woonden tijdens hun jeugd in Brussel, waarbij Nicolas af en toe twijfelde aan de intenties van de vriendschap van Bruno. Nicolas is zijn hele leven omringd door eenzaamheid en is uiteindelijk in de computerwereld, als programmeur terecht gekomen. Hij probeert in zijn werk wat hij ziet van insecten en dieren toe te passen. “zwermintelligentie. Hij vroeg zich af hoe het mogelijk was dat een zwerm spreeuwen zulke duizelingwekkende manoevres in de lucht kon uitvoeren zonder dat er een van die klappende vleugels een andere raakte. Zou het mogelijk zijn een toepassing te bedenken voor het verkeer? Hij zou een kastje kunnen ontwikkelen voor auto’s en vrachtauto’s die signalen opvangt als er een fietser in de buurt is, elke fiets uitgerust met een klein doosje dat signalen uitstuurt die kunnen worden opgepikt door een ontvanger. Precies zoals in een zwerm.” P43

Bruno is in dieren geïnteresseerd geraakt, doordat hij in zijn jeugd is gestoken door een wesp, alleen gaat hij op een heel andere manier met dieren om dan Nicolas. Door zijn (obsessieve) fascinatie voor dieren is hij bioloog geworden, die veldwerk doet op de meest onherbergzame plekken in Slowakije. Hij is een durfal en gaat tot het uiterste voor dingen, die hij belangrijk vindt. Hij begint steeds meer te twijfelen aan het bestaansrecht van de niet volmaakte mens.

Niet perfecte zoon is de drager

 Waar Bruno alleen oog heeft  voor insecten om ze op te prikken, ziet Nicolas  voornamelijk rust en schoonheid  in de natuur. Doordat Bruno’s zoon Miko lijdt aan een erfelijke ziekte, heeft deze er behoorlijk moeite mee en hij kijkt weinig naar zijn “niet perfecte zoon” om. Bruno heeft schijnbaar extreme, ideeën over de evolutie en daar past geen zoon met een erfelijke ziekte bij.

Nicolas is de peetoom van Miko en speelt computerspelletjes met hem en wijdt hem in, in de wereld van de computer en kijkt naar hem om, terwijl zijn vader hem verwaarloost.

Nicolas en Bruno zijn uit elkaar gegroeid en zien elkaar weinig. Als Nicolas voor zijn werk naar Wenen reist voor een programmeurklus in een hotel, zoekt hij contact met Bruno en spreekt wat af. Hij verdenkt de programmeur van sabotage en roept de hulp van Bruno in. Alleen doet deze dit niet helemaal op de manier die Nicolas wil.

Nicolas vraagt Bruno hem te helpen en nu leert Nicolas hem op een hele andere wrede manier kennen.

Na het vieren van de verjaardag van Miko gaan ze samen naar Slowakije om in een grot vleermuizen te zoeken. De tocht er naar toe is vol spanning en ontbering en heeft een bijzondere afloop.

Nicolas die niet in de gaten heeft, dat Bruno hem gebruikt en hier pas op het allerlaatste moment achter zal komen. “Hier eindigt het voor jou, De zwerm dook over hen heen. Het is afgelopen, ik ben waar ik zijn moet, ik had je nodig om tot hier te komen. Je was mijn gijzelaar. “p 183

Het is een heerlijk verhaal om te lezen, met een goed opgebouwd plot, voorzien van een langzame spanningsboog.

Waardering: 8/10


Lees “De Drager” zelf!

Koop bij bol.com

Over Joke Z

Ik lees graag thrillers, romans, informatief, historische romans, ya, non-fictie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.