Die Zomer – David Baldacci

Titel: Die Zomer
Auteur: David Baldacci
Uitgeverij: A.W. Bruna
ISBN: 978 90 449 6269 7

David Baldacci, dat was toch die man van die spannende thrillers? Die we al vergeleken met John Grisham in onze recensie van “De Rechtvaardigen”? De man, die met “In het geheim” een ongelofelijk spannende thriller neerzette? Inderdaad, David Baldacci is die man. Voor wie die boeken kent, zal “Die Zomer” als een volslagen verrassing komen. Hoofdpersoon Jack Armstrong ligt op sterven. Maar hij heeft zijn vrouw beloofd dat hij er met de kerst nog zal zijn. Dus met alles wat hij in zich heeft vecht hij om de dood uit te stellen tot na die feestdag, een paar dagen later. Ondertussen schrijft hij Lizzie, zijn vrouw, elke dag een brief, waarin hij haar nog eenmaal wil vertellen wat hij voor haar voelt, hoeveel hij om zijn gezin geeft en wat hij hen toewenst. Baldacci zet dit gegeven neer, alsof hij het zelf heeft meegemaakt, zo realistisch en overtuigend, dat ik het bij de eerste hoofdstukken al niet drooghield.

Dan komt Kerstavond. Jack weet dat hij er over een paar dagen niet meer zal zijn, als de politie voor de deur staat. Zijn vrouw is verongelukt en overleden. Wat nu? Drie kinderen die nergens terecht kunnen? Niemand om voor hen te zorgen? Ergens vindt Jack de kracht om de ziekte te bestrijden en hij wordt de eerste mens ooit om zijn ziekte te overleven en ervan te genezen. Maar dan merkt hij dat hij – ook bij gezondheid – eigenlijk al een heel eind van zijn gezin was afgedwaald. Nu zet hij alles op alles om zijn kinderen weer terug te winnen, terwijl hij ondertussen het ouderlijk huis van zijn vrouw probeert op te knappen.

Baldacci neemt met “Die Zomer” een grote gok. Hij stapt af van zijn standaard genre en probeert iets nieuws. Zoiets kan goed misgaan en je hele reputatie als schrijver vernietigen. Maar mijn hemel, wat is Baldacci er geweldig goed in geslaagd om een gevoelig boek neer te zetten, met daarin emotie, voldoende -maar niet teveel- ontwikkelingen en heel veel gevoel. De reputatie van Baldacci is na “Die Zomer” niet wat hij was. Er is een extra dimensie aan toegevoegd. Als je als schrijver in meerdere genres je meesterbrieven weet te behalen, dan ben je alle lof die je maar toegewuifd kan worden meer dan waard.

“Die Zomer” is zonder twijfel het beste boek dat ik sinds lang gelezen heb!

Waardering: 9,5/10


Lees “Die Zomer” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.