De Wettelozen – John Grisham

Titel: De Wettelozen
Auteur: John Grisham
Uitgeverij: A.W. Bruna
ISBN:
978 90 229 9690 4

Er is weer een nieuwe van John Grisham uit. Geen dik boek dit keer, maar een bundel korte verhalen, die zich allemaal afspelen in het (fictieve) Amerikaanse Ford County, en dan vooral in het dorpje Clanton. Fictieve tussen haakjes, omdat een snelle zoektocht op Google Maps laat zien dat er inderdaad een dorpje genaamd Clanton is, dat ook inderdaad een paar uur onder Tulepo ligt, een beschrijving die in meerdere verhalen naar voren komt. Maar, in “de Wettelozen” ligt dit County in Mississippi, dus we houden het er maar op dat elke overeenkomst “op toeval berust”. Al is het wel héél toevallig dat het échte Clanton in Alabama ligt, direct naast Mississippi.

Het boek bevat in totaal zeven verhalen, die elk alle ingrediënten van een geslaagde Grisham vertelling bevatten: een hoofdpersoon waarvan in het begin niet helemaal duidelijk is wie, of wat hij is. Wat hij of zij wil, waar hij naar op weg is en met welk doel. En dus zit je je als lezer af te vragen waar het heen gaat. Je gaat theorieën vormen, die natuurlijk in de meeste gevallen niet blijken uit te komen omdat er een onverwachte twist komt. Mijn persoonlijke score: slechts bij één van de verhalen vormde ik in het begin een theorie die bleek te kloppen.

Het grote verschil met de andere boeken van Grisham zit ongetwijfeld in het tempo. We zijn een beetje gewend geraakt aan uitgebreide beschrijvingen, waar we de tijd krijgen om kennis te maken met de hoofdpersonen en de diverse plotlijnen. Dit alles in een hoog tempo, waardoor de boeken van Grisham altijd erg boeiend zijn.Â

In deze korte verhalen ligt het tempo (noodgedwongen) nog een stuk hoger. Geen warming up, geen rustige start, maar vanaf het begin gaat het in sneltreinvaart. Waarbij Grisham er in slaagt om geen stukken af te snijden en toch een stuk “achtergrond” mee te geven. Vanaf pagina één worden we meegevoerd in een woeste rivier van vertellingen, karakters en plotwendingen, waardoor je aan het eind van een verhaal moe maar voldaan achterblijft.

 Grisham bewijst met deze korte verhalen uit Ford County maar weer eens dat hij een meester is met de pen!


Lees “De Wettelozen” zelf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.