De Waarheid over Don Vito – Berta Marsé

Titel: De waarheid over Don Vito
Auteur: Berta Marsé
Uitgeverij: Signatuur
ISBN: 978 90 567 2404 7

Het is niet voor het eerst dat ik voor de gek word gehouden door een boek. Maar dat ik in een boek zeven keer in het ootje wordt genomen, dat is iets heel anders. Het begint al met de titel “De Waarheid over Don Vito”. Ik weet natuurlijk niet hoe die op anderen overkomt, maar ik had een maffia-vertelling verwacht. Dit blijkt echter niet het geval; in mijn handen heb ik een bundel van zeven verhalen waarin Berta Marsé telkens opnieuw verrassend uit de hoek komt.

Om te beginnen is er het verhaal dat de titel aan het boek heeft gegeven. Don Vito is een hondje, van wie het vrouwtje op vakantie gaat. Net goed en wel afgegeven bij het oppasgezin wordt het overreden, waarna de verzorgende familie (en vooral de vrouw des huizes) zich in allerlei bochten wringt om het noodlottig voorval voor de eigenaresse te verbergen.

Ook volgen we een groep vriendinnen op een etentje, die één van hen (die te laat komt) genadeloos fileren.

Of de puper, die het vermoeden heeft dat een enorm populair satirisch tv-programma eigenlijk over zijn eigen familie gaat. En dan is er de vrouw, die ervan overtuigd is dat haar zwangerschap van satan afkomstig is…

En zo gaat het maar door. Marsé leidt ons zeven malen langs een prachtige vertelling, met bizarre personages die allemaal nét niet zó bizar zijn dat ze ongeloofwaardig worden.

Marsé is scherp en genadeloos en tegelijkertijd enorm humoristisch. De situaties zijn realistisch en de personages (zelfs de krengen) zijn sympathiek. Haar stijl laat zich niet vergelijken met iets dat ik eerder onder ogen heb gekregen. Hierdoor is het extreem moeilijk om u, als bezoeker, duidelijk te maken waarom “De Waarheid over Don Vito” zo een ongelofelijk geweldig goed en leuk boek is….

Waardering: 8,5/10


Lees “De Waarheid over Don Vito” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.