De Verbanning – John Grisham

Titel: De Verbanning
Auteur: John Grisham
Uitgever: Uitgeverij A.W. Bruna
ISBN: 978-90-229-93-4-1

John Grisham is wereldberoemd geworden met zijn zenuwslopende thrillers, waarvan er velen zijn verfilmd. Titels als Advocaat van de Duivel (Devil’s Advocate) en De Cliënt (The Client) hebben een miljoenenpubliek gevonden, deels in de gedrukte editie, en deels op het grote doek.

Met “De Verbanning” verlegt Grisham zijn vizier, en probeert hij iets anders.

Het boek begint met Rick Dockery, een professionele American Football speler die het voor elkaar krijgt een enorm belangrijke wedstrijd, live op tv, te verzieken. Zijn team staat in de laatste 11 minuten op een onoverkomelijke voorsprong op de tegenstander, wanneer Rick erin slaagt om drie passes achter elkaar te verpesten. Drie passes, die leiden tot drie touchdowns van de tegenpartij. En passant wordt hij ook getackeld. Enkele dagen later komt hij bij in het ziekenhuis, zonder baan. Niemand wil hem meer, tot zijn zaakwaarnemer een contract voor hem vindt in Italië: op Football gebied het equivalent van een verbanning naar Siberië. Rick vertrekt naar Italië, waar hij in ieder geval niet al te veel door zijn verleden achtervolgd wordt. Hij haat het idee om in Parma gestrand te zijn, maar leert de Italiaanse manier van leven waarderen.

Rode draad is de wens van het team (De Parma Panthers) om de Italiaanse Super Bowl te winnen. Wedstrijden worden uitvoerig belicht. Trainingen uitgebreid besproken. De sport is waar het in het boek om draait. Er zijn wel wat zijverhaaltjes, onder andere over de verliefdheden van Rick Dockery, maar zijn duidelijk bijzaak: de sport is wat telt.

Hiermee is ook gelijk het zwakke punt van het boek duidelijk. Het is geschreven door een Amerikaan, over een puur Amerikaanse sport (of cultuurverschijnsel), dat voornamelijk boeiend is voor Amerikanen en Amerik-o-fielen. Voor de gemiddelde Nederlander heeft het boek weinig te bieden. De plotselinge plotwending, die je als Grisham-fan toch verwacht, doet zich niet voor. Of het moet de arrestatie van Rick op zijn eerste dag zijn, maar die heeft uiteindelijk toch wat minder om het lijf dan je had gedacht, en eigenlijk had gehoopt. De spanning in het verhaal moet eigenlijk compleet komen van de sportcompetitie, maar Grisham slaagt hier totaal niet in om de lezer echt diep te raken.

Het boek doet een beetje denken aan de vele Hollywoodproducties; sportfilms die allemaal zo sterk op elkaar lijken, een klein beetje verhaallijn hebben, maar uiteindelijk allemaal op dezelfde manier opgebouwd zijn: speler komt in underdog-team, speler is buitenstaander, speler wordt opgenomen in team, team wint wat, team verliest wat, team wordt kampioen.

Kortom: het boek valt wat tegen. Totaal niet wat je van een Grisham verwacht.

Hopelijk komt Grisham er spoedig achter dat hij beter is in het schrijven van thrillers, zodat we snel weer van zijn echt goede werken kunnen genieten.


“De Verbanning” zelf lezen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.