De symboolmongool – Jeroen Matheï

Titel: De Symboolmongool
Auteur: Jeroen Matheï
Uitgever: Beefcake publishing
ISBN: 978 94 911 4477 6

Sinds “Opgestaan van de grond” van Saramago weet ik dat je soms even moet doorbijten om een boek te gaan waarderen. Aan die les moest ik denken toen ik de eerste paar pagina’s van “De Symboolmongool” las. Duidelijk geschreven vanuit het perspectief van een persoon met het syndroom van Down, maar volstrekt onbegrijpelijk. Ongetwijfeld probeert de auteur hier een statement mee te maken, bijvoorbeeld dat de wereld voor een Downie net zo onbegrijpelijk is als dit verhaal, maar binnenkomen wil die boodschap niet. Ik krijg er vooral hoofdpijn van.

Verder lezen

Goed, het volgende verhaal dan. Een stel met een Down-kindje. Hij verliest zijn werk en moet voor het zoontje zorgen. Uit pure verveling begint hij steeds meer naar het nieuws te kijken en zich daarover op te winden. Een beetje zoals de frequent-commenters op sites als NOS.nl. Ook hier is duidelijk dat de auteur een diepere boodschap probeert over te brengen, maar het leeft niet.

Langzaam begin ik de moed voor dit boek(je) te verliezen.

Het volgende verhaal is al bijna net zo pretentieus, mede door het archaïsch aandoende taalgebruik.

En zo gaat het maar door. Het verhaal over de ISIS-strijders die zich moeten verdedigen tegen een onorthodoxe Amerikaanse aanval is nog best leesbaar, maar proeft als oorlogspropaganda.

“De Symboolmongool” werd aangeprezen met de tekst: “Er zijn toch zoveel mongolen op de wereld.” Dat denken we allemaal weleens. Auteur Jeroen Matheï laat de lezer in zijn kortverhalenbundel kennismaken met verschillende onder hen.” Ik had verwacht een humoristisch-satirische maatschappijkritiek onder ogen te krijgen. Maar helaas, wat ik krijg is een reeks schrijfoefeningen die weinig met elkaar te maken lijken te hebben. Nu kun je zeggen dat kunst niet begrepen hoeft te worden, maar beleefd. Helaas, ook dat zit er bij dit boek niet in. Jammer.

Eigenlijk is het enige wat klopt aan dit boek de quote op de achterkant: “Te Moeilijk”, James Joyce.

Waardering: 3/10


Lees “De Symboolmongool” zelf!

Koop bij bol.com

Over Jeroen L

Eén van de oprichters van LekkerLezen.net. In het dagelijks leven actief als bedrijfskundige/docent, 's avonds het liefst met de neus in een goed boek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.