De Schoonheidssalon – Melba Escobar

Titel: De schoonheidssalon
Auteur: Melba Escobar
Uitgeverij: Atlas Contact
ISBN: 9 789 0254 5136 3

Of Melba Escobar familie is van de beruchte, inmiddels overleden drugsbaron Pablo Escobar weet ik niet, wel dat haar roman “De Schoonheidssalon”  zich afspeelt in Columbia, het land van Pablo Escobar.
Karen Valdès is vanuit Cartagena naar Bogota verhuisd om een betere toekomst dan haar moeder te krijgen. Beiden hebben al op jonge leeftijd een kind gekregen. In Nederland is dat bijzonder, in Colombia vrij normaal. Haar moeder zorgt voor haar zoontje en al snel vindt Karen werk als schoonheidsspecialiste in Zona Rosa, een van de betere wijken van Bogota. Ze wordt een van de meest gevraagde schoonheidsspecialistes en hoort, tijdens het geven van een massage of Brazilian Wax, de meest intieme geheimen van haar klanten. Karens leven wordt beheerst door haar verlangen om haar zoontje Emilio over te laten komen en zoveel mogelijk geld te verdienen. Op een dag komt een schoolmeisje (Sabrina) om een Brazilian Wax bij haar. Over de verstrekkende gevolgen hiervan voor Karens toekomst kun je lezen in “De schoonheidssalon”. De ontknoping is zeer verrassend.

Man-vrouw

De ondergeschikte rol die de vrouw in Latijns-Amerika nog steeds inneemt komt duidelijk naar voren. “Ze voelde zich slap, ze was bang, maar haar gewoonte om te gehoorzamen, om te behagen, om nooit tegen te spreken belette haar om in beweging te komen, en dat of de angst, dat of de pijn, de droefheid of wat het ook was, maakte dat ze stokstijf bleef staan in het halfduister, bewegingloos, alleen haar hart stond op het punt te exploderen”. (p. 101)

De schrijfstijl van Melba Escobar is niet mijn stijl. Het boek bevat een aantal heftige momenten, waarvan de uitwerking naar mijn mening beter had gekund.Wel heeft ze met het vormgeven van de personages een gevoelige snaar weten te raken. Hoe die personages zich onderling verhouden ontdek je gaandeweg. Jammer genoeg kon ik alleen niet altijd even goed mijn aandacht bij het verhaal houden. Dit komt mede door de flashbacks naar Karens vroegere leven in Cartagena. Deze bevatten hele lange, voor mij niet altijd begrijpelijke zinnen.

Waardering: 6/10


Lees “De Schoonheidssalon” zelf!

Koop bij bol.com

Over Joke Z

Ik lees graag thrillers, romans, informatief, historische romans, ya, non-fictie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.