De psychiater en het meisje – Erik Rozing

Titel: De psychiater en het meisje
Auteur: Erik Rozing
Uitgever: Meulenhoff
ISBN: 978 90 290 9089 6

Men neme een borderliner met zelfmoordneigingen, een depressieve psychiater met luddevedu en een licht-dementerende oma die klaar is met het leven. Zet deze drie personen bij elkaar en je hebt de belangrijkste personages van “De psychiater en het meisje”.

Edgar is psychiater-in-opleiding en krijgt borderliner Stella overgedragen. Stella is een niet-onaantrekkelijke patiënte die Edgar in eerste instantie vermaakt met haar humor. Haar eerlijkheid wordt echter al snel flirterig, om van daaruit over te vloeien in stalkerig gedrag. Niet iets waar Edgar op zit te wachten, want hij heeft al een tuchtrechtzitting voor de boeg. Toch is hij door haar gefascineerd. Maar hoe houdt hij voldoende afstand?

“De psychiater en het meisje” is een boek wat iets zwaarder leest dan het gemiddelde. Rozing lijkt zijn personages bijzonder goed te kennen. Hij zit echt letterlijk bij ze in de kop. En daarmee dringt hij ook bij de lezer in het hoofd door. Hierin toont zich zijn eigen psychiatrische voorgeschiedenis. Erik Rozing studeerde namelijk geneeskunde in Maastricht en heeft zich daarna in Leiden gespecialiseerd als psychiater. Het vermoeden dringt zich dus op dat er een heleboel praktijkervaring in dit boek is geslopen. Zoals Rozing dat in zijn proloog zegt: “Dit is allemaal fictie, min of meer”.

Het maakt dat je je afvraagt; hoeveel van de gedachten van Edgar kent Rozing zelf ook? Heeft hij het ook wel eens moeilijk om de nodige professionele distantie in acht te nemen? En… heeft hij ook te maken gehad met een patiënt(e) die zich in zijn leven probeerde te nestelen?

“De psychiater en het meisje” is een verontrustend overtuigend en realistisch geschreven boek! Humoristisch, zeker. Maar op een manier waarmee Rozing de lezer uitdaagt om na te denken over de ethische aspecten van wat zich in het verhaal afspeelt.

Waardering: 8/10


Lees “De psychiater en het meisje” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *