De Opvolger – Josine Marbus

Titel: De opvolger
Auteur: Josine Marbus
Uitgeverij: Nieuw Amsterdam
ISBN: 9789046806289

Een gezin van drie is op weg naar huis van een bruiloft. Op een onbewaakt moment rijdt Ben, de vader, een brommer aan. De ouders stappen uit om te kijken wat ze kunnen doen en concluderen dat de jongen dood is. Ben haalt zijn vrouw over om zo snel mogelijk weg te rijden, zodat ze niet in de problemen komen.

De dag erna blijkt ieder er op zijn eigen manier mee om te gaan. Ben verdringt het hele gebeuren. Dochter Tamara lijkt zich niets te herinneren, of gelooft de smoes die de ouders hadden verzonnen. Vrouw Ingrid wordt verscheurd door schuldgevoelens. Ze kan niet omgaan met het besef een dode (mede) op haar geweten te hebben. We volgen haar, terwijl ze probeert weer in vrede met het gebeurde te komen. Ze probeert steeds meer te weten te komen over de jongen, en slaagt erin te achterhalen wie de ouders zijn. Ze doet zich voor als reporter om de vader te interviewen. Van het een komt het ander.

Het taalgebruik van Josine Marbus is vloeiend. Met korte zinnen schetst ze de wereld zoals de betrokken personen deze zien. Lezend sluit je jezelf aan bij Ingrid als ze zich afvraagt waarom niemand doorheeft wat er in haar omgaat.

Toch slaagt het boek er niet in om me “op te slokken”. Je blijft toch een buitenstaander die het verhaal waarneemt. Het blijkt, mij, moeilijk om me in Ingrid in te leven, maar misschien is dat maar goed ook, want hoe kun je je inleven in iemand die het gevoel heeft een dode op zijn geweten te hebben?

“De Opvolger” gaat over schuld en boete, een wanhopige zoektocht naar vergeving, en de wil om de regie over het eigen leven weer in de hand te krijgen. Maar in de praktijk blijkt het boek een stuk minder “zwaar” te zijn dan deze beschrijving van de achterflap lijkt te suggereren. Een prima leesbaar boekje, waarmee je enkele leuke uurtjes kunt ontspannen. Maar het is niet waarschijnlijk dat “De opvolger” tot de canon van de Nederlandse literatuur gaat behoren.


Lees “De Opvolger” zelf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.