De onsterfelijken – Chloe Benjamin

Titel: De onsterfelijken
Auteur: Chloe Benjamin
Uitgever: Meulenhoff
ISBN: 978 90 290 9273 9

Als je zou weten op welke datum je sterft, wat zou dat dan met je doen? Hoe zou dit je leven beïnvloeden? Chloe Benjamin gaat met dit gegeven aan de slag in haar succesvolle roman “De onsterfelijken”.

In 1969 gaan de vier kinderen Gold (twee broers, twee zussen) op bezoek bij een helderziende. Ze weten niet zo goed wat ze moeten verwachten wanneer ze een voor een naar de helderziende gebracht worden. Alle vier krijgen ze hun sterfdatum te horen. Dit heeft nogal een impact op hun leven. De een, Simon, besluit het Joods ouderlijk huis te verlaten om in het San Francisco van de jaren ’80 de liefde te vinden, zonder zijn geaardheid te verliezen. Zus Klara stort zich op een carrière als illusionist. Daniel probeert zekerheid in zijn leven te vinden door als legerarts te werken en Varya ontwikkelt OCD en stort zich op wetenschappelijk onderzoek om de sterfelijkheid te overwinnen en mensen het eeuwige leven te geven.

Vijf delen

Chloe Benjamin heeft haar boek opgedeeld in 5 stukken. Het eerste deel is het kortst. Dit is het stuk waar de kinderen hun toekomst geschetst krijgen. Vervolgens volgen we elk van de kinderen in een stuk van hun leven. De volgorde is afgeleid van de sterfdatum.

Het boek leest in het begin voor mij erg moeilijk weg. Wanneer Benjamin beschrijft hoe de kinderen hun nieuwsgierigheid volgen en de helderziende bezoeken voel ik een dreigende sfeer uit de pagina’s opdoemen. Daar komt nog een laag aan “zwaarheid” op, wanneer we in het volgende deel van het boek met thema’s als homoseksualiteit en de AIDS-epidemie worden geconfronteerd.

In volgende delen kom ik wat meer in het leesritme. Misschien ben ik aan de stijl van Benjamin gewend geraakt, misschien is het allemaal wat minder heftig. Hoewel, thema’s als sterfelijkheid, lotsbestemming en familiebanden in heftige tijden zijn altijd pittig om over te lezen.

Wil je leven, of overleven?

Het knappe is dat Benjamin er in “De onsterfelijken” in slaagt om je te laten lezen. De sfeer is soms zwaar, maar dragelijk, waardoor ik nieuwsgierig wordt en blijf. Wat dat betreft heeft de recensent van The Washington Post gelijk in zijn beschrijving: “Benjamins schrijftalent is betoverend”. Hoewel de sterfelijkheid in het hele boek aanwezig is, gaat het hier op geen enkel moment over. Eerder gaat “De onsterfelijken” over het leven en de grote vraag wat je er mee doet. Leef je je leven ten volste, met het risico dat je niet oud wordt, of probeer je alles te doen om maar zo oud mogelijk te worden?

“‘Het breekt verdomme mijn hart om je zo bezig te zien. Je hebt schoon schip gemaakt: je had geen man, geen kinderen, je had alles kunnen doen. Maar je bent net als je apen, opgesloten en ondervoed. Het punt is dat je een minderwaardig leven moet leiden om langer te leven. Zie je dat niet? Het punt is dat je bereid bent aan die voorwaarde te voldoen, je voldoet al aan die voorwaarde, maar met welk doel?'” (p.338) “‘Wat een waanzin om het te hebben over in leven blijven ten gunste van leven, alsof we die twee ooit zelf in de hand hebben. Geen wonder dat je niets voelt als je ze in hun kooi ziet. Je voelt ook niets bij jezelf’. ‘Hoe zou ik dan moeten leven? Moet ik als Simon leven, die om niemand wat gaf, alleen om zichzelf? Of moet ik in een fantasiewereld leven, zoals Klara.” (p.339)

Dit is de essentie van “De onsterfelijken”, dit is waar het allemaal om gaat. Niet de familiebanden, niet de levensverhalen, niet het geloof of het bijgeloof. Natuurlijk, elk van deze thema’s is essentieel, onmisbaar voor dit boek, maar uiteindelijk werkt alles in “De onsterfelijken” toe naar deze vraag. Ruim 360 pagina’s bouwen toe naar dit punt, dat wordt gevolgd door een mooi slot. Dit is zo een boek waarbij je na de laatste zin nog even (een paar minuten? Een kwartier?) naar de lege ruimte op de laatste pagina blijft staren, terwijl je laat bezinken wat je net hebt gelezen.

De hoofdpersonen in “De onsterfelijken” zijn misschien dan wel niet onsterfelijk, maar deze roman zou wel eens een onsterfelijke klassieker kunnen worden.

Waardering: 9/10


Lees “De onsterfelijken” zelf!

voorkaf boek "De onsterfelijken"

Koop bij bol.com

Over Jeroen L

Eén van de oprichters van LekkerLezen.net. In het dagelijks leven actief als bedrijfskundige/docent, 's avonds het liefst met de neus in een goed boek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.