De mooiste tijd van ons leven – Claire Lombardo

Titel: De mooiste tijd van ons leven
Auteur: Claire Lombardo
Uitgeverij: Signatuur
ISBN: 978 90 567 2642 3

“De mooiste tijd van ons leven” is de debuutroman van Claire Lombardo. Tot voor kort had ik nog nooit van haar gehoord, maar dankzij een winactie van Uitgeverij Signatuur op Instagram is daar voor mij verandering in gekomen. Wat een debuut! Een dikke pil van maar liefst 661 bladzijden over de familie Sorenson.

Liefde

In “De mooiste tijd van ons leven” is de hoofdrol weggelegd voor Marilyn en David. Marilyn gaf haar studie op voor de liefde en kreeg vier dochters Wendy, Violet, Liza en Grace het nakomertje. Ze leiden een druk, chaotisch leven met de nodige problemen rond hun dochters. Af en toe loopt het Marilyn over de schoenen, wat zich laat zien in hun relatie. In deze perioden groeien ze uit elkaar, maar gelukkig weten ze elkaar elke keer weer terug te vinden.

Gingko boom

Maar wat is dat nu eigenlijk; de mooiste tijd van ons leven? Het zal voor iedereen anders zijn en op een andere manier beleefd worden. Voor Marilyn en David begon het allemaal met hun samenzijn onder de Gingko boom. De Ginkgo heeft een belangrijke rol in  “De mooiste tijd van ons leven”.

Symboliek

Deze Japanse notenboom is een boom met veel symboliek. Hij staat voor eenheid, hoop, tijdloosheid en een lang leven. Deze boom, in de tuin van Davids vader waar het gezin later komt te wonen is als het ware een toeschouwer, getuige in het middelpunt van hun leven. Het is ook een boom die van binnenuit wegrot door zwam, zo vergaat het de familie in zekere zin ook. Niemand is perfect, allemaal in de familie hebben ze hun onzekerheden, maken fouten en hebben geheimen voor elkaar die consequenties hebben. Voor de buitenwereld is het huwelijk van Marilyn en David perfect.

Disfunctionele familie

De familie Sorenson is eigenlijk een disfunctioneel gezin.  Zo heeft Grace als volwassene nog steeds moeilijkheden om haar verantwoording te nemen. Ze verteld liever leugens aan haar ouders om hun niet teleur te stellen. Ze heeft zich een rol aangeleerd als nakomertje.  Maar waar is ze nu eigenlijk bang voor? De liefde van haar ouders is nooit weggeweest.

Het verhaal weet je continue te boeien en neemt de lezer mee over een tijdsbestek van meer dan veertig jaar. Je gaat meeleven met de familie Sorenson die samen, maar ook afzonderlijk heel wat meemaken. Claire Lombardo weet de lezer te prikkelen door mondjesmaat informatie over gebeurtenissen uit het verleden los te laten. Ze weet de lezer op het verkeerde been te zetten. De personages leer je goed kennen. Hun onzekerheden, pijn en verdriet voel je en laten je verlangen naar een goede afloop.

De vlotte, plezierige schrijfstijl zorgt ervoor dat je deze dikke pil achter elkaar uit wilt lezen. Wie houdt van de “Zeven zussen” serie van Lucinda Riley moet “De mooiste tijd van ons leven” beslist gaan lezen . Deze dikke pil had ik binnen één week uit, maar toen had ik ook wel genoeg over de familie Sorenson gelezen. Feit blijft, dat ik ervan genoten heb.

Waardering 7,5/10


Lees “De mooiste tijd van ons leven” zelf!

Over Joke Z

Ik lees graag thrillers, romans, informatief, historische romans, ya, non-fictie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.