De Kok – Martin Suter

Titel: de Kok
Auteur: Martin Suter
Uitgeverij: Signatuur
ISBN: 978 90 5672 377 4

“Als je wilt, maak ik de volgende keer een echte curry voor je.”

Maravan is een Tamil, een asielzoeker uit Sri Lanka die zijn toevlucht heeft gezocht in Zürich. In Sri Lanka leerde hij nog voor hij naar school moest, de kneepjes van het koken via zijn oudtante. Bijna zou zijn specialiteit verloren gaan met het afwassen van de borden, totdat een kok in het restaurant waar Maravan werkt iets bereid dat door moet gaan voor curry.

Uiteindelijk leidt dit aanbod tot het ontslag van Maravan, juist op het moment dat hij van thuis een bericht krijgt dat zijn oudtante ziek is en er veel geld nodig is voor medicijnen.

(Lesbische) Andrea raakt danig onder de indruk van Maravans afrodisiacistisch maaltijd dat ze voorstelt samen (zwart) een cateringbedrijfje te starten. Samen brengen ze weer enige passie in de Zwitserse slaapkamers. Ondertussen woedt de financiële crisis en in die hoedanigheid maken we kennis met  Dalmann, netwerker en liefhebber van het goede leven bij uitstek.  Hij sust zijn geweten door zich voor te houden dat hij niks illegaals doet, hoe corrupt de mensen ook mogen handelen die hij samen brengt en de paden wijst om legaal het vuile werk van wapenhandel uit te kunnen voeren.

Maravan komt in conflict met zijn principes wanneer hij steeds zwaarder onder druk wordt gezet door de LTTE, het Tamil bevrijdingsfront, en wanneer zijn neefje wordt geworven als kindsoldaat. Hij heeft geld nodig, veel geld.  Love Foods, zoals het cateringbedrijfje van Andrea en Maravan heet, gaat zich steeds meer richten op de escortservices voor de Zwitserse elite. De wegen van Maravan, Andrea en Dalmann kruisen wederom…

Suter beschrijft gedetailleerd de kunsten van Maravan in de keuken. Ook de beschrijvingen van de val van banken en de impact op het zakenleven getuigen van een gedegen voorbereiding door de auteur.

In het boek wordt een aantal keer aangegeven dat de oorlog die in Sri Lanka woedt voor het Westen niet interessant genoeg is. Gruwelen die daar plaatsvinden worden steeds weer van de voorpagina verdreven door ander nieuws. Dit lijkt een oproep van Suter om meer aandacht aan de wereld verder van ons bed te besteden. Helaas blijven de beschrijvingen van Suter over de impact van het vluchtelingenbestaan en de betrokkenheid van Westerse landen bij deze ‘Verweggistan’oorlogen door de verdiensten die er voor het zakenleven uit te halen zijn, wat oppervlakkig.

Zoveel kleur en geur als Suter aan de gerechten geeft die gekookt worden, zo kleurloos blijven sommige karakters. Het boek bevat veel ingrediënten, misschien te veel om er een topboek van te maken.
Het boek doet je vooral verlangen om aan de slag te gaan met de recepten die achterin het boek zijn opgenomen.  Als eerbetoon aan de oudtante: laten we ze inzetten zoals ze traditioneel bedoeld zijn!

Waardering: 7/10


Lees “De Kok” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.