De jongen die het paard van Atilla stal – Ivan Repila

Titel: De jongen die het paard van Atilla stal
Auteur: Ivan Repila
Uitgever: De Bezige Bij
ISBN: 978 90 234 9475 1

Deze 122-pagina’s tellende novelle van Ivan Repila vertelt het verhaal van twee broers. Grote en Kleine. Zij bevinden zich in een diepe put. Hoe ze daar komen, de lezer heeft er het raden naar. Ze worden geplaagd door honger en dorst. Zullen zij ooit ontsnappen en zich terug naar de bovenwereld begeven? En waarom raken ze de tas met voedsel van hun mama niet aan?

“De Kleine sluit zijn ogen en denkt aan rivieren, meren, regenplassen waarin je kunt stampen en dansen en springen. Hij fantaseert over plensbuien met verschillende smaken, citroenwolken die hun sap uitstorten over de weilanden en het vee marineren, overstromingen van zoete sinaasappel waarin je kunt zwemmen en duiken en je mond opendoen zonder te verdrinken, over hagel van blauwe druiven, wonderbaarlijk smeltend ijs, grasvlaktes die blank staan.” (p.37)

Het boek is bijzonder mooi geschreven. Het verhaal kan zich 1000 jaar geleden afspelen, maar evengoed nu. Naarmate we vorderen, wordt daarover meer duidelijkheid verschaft, maar echt uitsluitsel krijgen we niet. Ook de plaats waar het zich afspeelt blijft in het ijle.

Het verhaal is bij wijlen beklijvend, gaat over broederliefde, overleven, zelfopoffering, waanzin, zinsverbijstering, haat, aanpassingsvermogen ook in de moeilijkste omstandigheden, kennisoverdracht, ontsnapping, dromen,… De schrijver zet je bij momenten op het verkeerde been. Het ene moment denk je dat je mee bent, dat je de ware redenen doorgrondt, dat je eindelijk de verklaring kent voor de titel van het boek…

Wat opvalt is dat het een inleiding had kunnen zijn voor een horrorverhaal, een Robinson Crusoë-verhaal, een verhaal over wraak nemen,… Maar het is het verhaal van twee broers die in een diepe put zitten, en that’s it.

Het is slechts een dun boek, waarmee Repila je dan ook meteen onmiddellijk meevoert in wat gebeurt. Het snijdt diep en neemt bij momenten bijbelse proporties aan. Het is een tijdloos verhaal.

Waardering: 7,5/10


Lees “De jongen die het paard van Atilla stal” zelf!

Koop bij bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.