Jan van Loy – De Heining

Titel: De Heining
Auteur: Jan van Loy
Uitgeverij:
Nieuw Amsterdam
ISBN: 978-90-468-0489-6

De titel van het boek verwijst naar de omheining: een grote, goed verborgen muur rondom een dure villawijk. Met slechts een ingang, inclusief portier, de veiligste plek om te wonen. Een stel verhuist uit de boze stad naar de veiligheid van deze gated community. Daar komen ze erachter dat je zelfs achter de muur niet veilig bent.

Met een verhaallijn zoals die hierboven verwacht je een thriller die je wakker houdt van angst. Het boek De Heining blijkt echter een stuk lichter verteerbaar dan we van tevoren hadden verwacht. Hoofdstukken van twee á drie pagina’s en eenvoudig taalgebruik maken dit een ideaal boek voor het slapen gaan, of voor de verloren momenten die we elke dag wel kennen: de wc, in de bus, tijdens een vergadering.

Hoewel de belangrijkste gebeurtenis in het boek absoluut gruwelijk te noemen is, wordt het verhaal niet gekenmerkt door grote pieken en dalen. Het verhaal kabbelt lekker door, zonder al te schokkende plotwendingen. Sommigen zouden dit saai noemen, maar door de schrijfstijl is dit boekje wel echt pure ontspanning.

Ondertussen probeert een stukje maatschappijkritiek door de regels door te klinken, met mevrouw DuPont (“Schrompelkop”), die een hekel heeft aan alles wat buitenlands is, dhr. Bril die een echte nouveau riche is (en de hele dag geen bal doet) en een continue wij-zij denken, zowel door de bewoners van de gated community, als de bewoners van het dorp vlakbij.

Deze maatschappijkritiek is echter erg verdekt goed opgedekt. Voor de meeste mensen zou dit boek dan ook echt een kwestie zijn “even lekker lezen”.

 


“De Heining” zelf lezen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.